'Asielzoekers uit veilige landen zijn mogelijk onderdeel criminele organisatie'

© RTV Noord
De asielzoekers uit veilige landen die overlast veroorzaken in Ter Apel, worden mogelijk aangestuurd door een criminele organisatie. Dat zei burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde dinsdag in Noord Vandaag op RTV Noord.
De burgemeester bevestigt dat er onderzoek wordt gedaan naar de banden van de overlastplegers. 'Een criminele organisatie dient hard te worden aangepakt.'

Tientallen

Het gaat om tientallen mensen uit bijvoorbeeld Marokko, Algerije en Georgië die asiel hebben aangevraagd. Die verzoeken worden vrijwel allemaal afgewezen, maar de aanvragers gaan wel de asielprocedure in en kunnen die tijd in Nederland verblijven.

Erf op

Volgens Kompier is de groep 'heel brutaal'. De tientallen asielzoekers uit veilige landen vertonen intimiderend gedrag en komen erven op. 'Dat is nieuw', zegt de burgemeester. Het zou gaan om dezelfde groep die onlangs betrokken was bij zakkenrollerij in Groningen.
De burgemeester van Vlagtwedde kondigde dinsdag extra maatregelen af. Zo kunnen asielzoekers die de openbare orde verstoren een gebiedsverbod krijgen. Ook komt er meer politie rond het azc.

Lees ook: