Omwonenden De Langeleegte zetten de aanval in op gepland crematorium

© Flickr / Tiegeltuf (creative commons)
Bewoners van De Langeleegte in Veendam leggen zich niet neer bij de plannen voor een crematorium bij begraafplats Buitenwoelhof. 'Het is een belachelijk plan', zegt Gina de Boer.
Aanvalluh!

Begraafplaats Buitenwoelhof krijgt volgens de plannen een verbrangingsoven in een gebouw van tien bij tien meter 'op 95 meter van onze huizen'. Daarnaast wordt de koffiekamer uitgebreid. De Boer: 'Wij gaan vol in de aanval. Om even Langeleegte-voetbaltermen te gebruiken: Aanvalluh! Wij zullen geen enkel middel schromen om ons doel te bereiken'.

Wat zijn de bezwaren?

Volgens Alice Hofman, die ook dicht bij de begraafplaats woont, zijn er meerdere redenen om in het verweer te komen tegen de plannen. 'Het gaat om de habitat van vele diersoorten, het gaat om de plaats waar de verbrandingsoven geplaatst wordt én om de parkeergelegenheid. Dat is nu al een probleem tijdens een normale begrafenis.'
Hofman geeft als voorbeeld de parkeeroverlast op maandag. Containers die door bewoners bij de weg worden gezet blijven vol, omdat ze door de geparkeeerde auto's niet geleegd kunnen worden. Ook auto's voor uitritten van bewoners zijn volgens haar een doorn in het oog.
Daarnaast vreest Hofman voor haar gezondheid. 'Ik snap dat er filters worden geplaatst, maar metalen kun je niet filteren. We kweken gewassen in onze tuin, die durf ik straks niet meer te eten.'

Open brief

Inmiddels hebben de tegenstanders een open brief geschreven om hun bezwaren kenbaar te maken.