GVAV dringt aan op vervanging rubberkorrels op Sportpark Kardinge

Amateurvoetbalclub GVAV-Rapiditas wil dat de gemeente Groningen 'binnen afzienbare tijd' de rubberkorrels op de kunstgrasvelden vervangt.

'Binnen één à twee jaar, maar liever binnen een jaar', zegt voorzitter Jelle Slagter. Op Sportpark Kardinge liggen drie kunstgrasvelden, waarvan twee amper twee jaar oud zijn. Naast GVAV maken ook Oosterparkers, DIO Groningen en de dames van Diva gebruik van de velden.

'Onderzoek duurt misschien nog wel tien jaar'
GVAV wil niet wachten tot er duidelijkheid is over de gezondheidsproblemen. 'Het duurt misschien nog wel tien jaar om dit aan te tonen', zegt Slagter. 'Wij volgen het advies van Bob Löwenberg: maak en plan en ga de velden vervangen.'

'Experimenteren met gezonde mensen'
Löwenberg is hoogleraar hematologie in het Erasmus MC in Rotterdam. Hij noemt voetballen op kunstgrasvelden met rubbergranulaatkorrels 'experimenteren met gezonde mensen'.

Leeft de discussie in het amateurvoetbal?
Volgens Slagter is het kunstgras een vaak gehoord gespreksonderwerp. Bij de club kwamen tot nu toe iets minder dan twintig berichten van verontruste oudres van jeugdspelers binnen.

Slagter: 'De allerkleinste jeugd en keepers laten we al zoveel mogelijk op gras spelen en trainen. Daarmee zitten we eigenlijk al aan het einde van onze mogelijkheden.'

Geen extra maatregelen
Het bestuur van GVAV heeft na de recente berichtgeving van de NOS overwogen extra maatregelen te nemen. Uiteindelijk volgt de club vooralsnog de lijn van de Vereniging van Sport en Gemeenten (VSG): op kunstgrasvelden kan worden gesport.

Volgens wethoudern Paul de Rook van Groningen kan er voorlopig worden gespeeld op de velden. 'Uit onderzoek blijkt dat er op korte termijn geen gezondheidsrisico's zijn. Misschien zijn er op de langere termijn wel risico's, maar daar moet je dat goed onderzoeken. Het RIVM doet verder onderzoek en ook elders in Europa vindt onderzoek plaats. Pas als de resultaten daarvan bekend zijn kunnen we een weloverwogen besluit nemen.'

Lees ook:
- VV Wildervank weigert voorlopig op kunstgras te spelen
- Mogelijk proef met vervanger voor rubber in kunstgras
- Zorgen over 'vergiftigde' kunstgrasvelden in Haren
Meer over dit onderwerp:
sport GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws