VVD wil tekst en uitleg van curator North Refinery

De Statenfractie van de VVD wil dat de curator van North Refinery tekst en uitleg komt geven in Provinciale Staten. Op het terrein van de failliete olieafvalverwerker ontstonden dit najaar gevaarlijke situaties na beschadiging van elektriciteitskabels.
De provincie nam daarom begin deze maand het beheer van twee tanks met giftige stoffen over van de curator. Het provinciebestuur gaf Provinciale Staten daarop uitleg in een brief, maar voor de VVD is dat niet voldoende. Statenlid Nico Bakker wil meer over de zaak weten, die de provincie meer dan miljoen euro gaat kosten.

Licht tussen verklaringen

'Gedeputeerde Staten zegt dat de curator [Harm-Jan Meijer] nalatig is geweest en dat het noodzakelijk was om het beheer over te nemen. De curator bestrijdt dat. Hij zegt bovendien dat het onmogelijk was om het afval [in de tanks] in Nederland te verwerken. Dat sluit niet aan op de verklaring van het provinciebestuur', vindt Bakker.

Voorafgaand aan Statencommissie

Hij wil daarom ingaan op het aanbod van de curator om uitleg te geven. Dat kan ook met een officiële hoorzitting, maar dat vindt Bakker een te zwaar middel. 'Wij zien er meer in om de man een uur voor aanvang van een Statencommissievergadering uit te nodigen. Dat gebeurt wel vaker.'

Desnoods eigen bijeenkomst

Als het aan de VVD ligt, komt curator Meijer begin januari langs om zijn kant van het verhaal te schetsen. Dan staat de ontmanteling van North Refinery sowieso op de rol van de Statencommissie. 'Als de andere partijen er niet voor voelen om de curator dan te horen, nodigen wij hem zelf gewoon uit', stelt Bakker.

Lees ook: