Mischa's Mediawereld: Begrijpt u het nog?

Het was spontaan en welgemeend. De felicitaties. Van een wildvreemde die me aansprak op straat. Dat gebeurt wel vaker. Mensen die hun mening over Noord aan me kwijt willen.

En daar is niks mis mee. Sterker nog, ik vind het leuk om over ons bedrijf te praten. En je hoort nog eens wat. Klachten, goedbedoelde adviezen, tips. En in dit geval felicitaties. Die neem ik natuurlijk graag in ontvangst.

Onterecht, in dit geval. Die felicitaties dan. De gever ervan had begrepen dat alles alsnog bij het oude zou blijven. Klouk en Twij Deuntjes waren gered, zo had hij gehoord. En die 17 miljoen die de regionale omroepen moeten bezuinigen was ook teruggedraaid. Noord kan op de oude voet verder.

Ehh nee. Helaas. Zo zit het niet. Overigens kan ik me heel goed voorstellen dat de meesten door de bomen het omroepbos niet meer goed kunnen zien. Het is ook ingewikkelde kost.

Helaas is de harde realiteit dat we nog steeds ruim een miljoen moeten bezuinigen. Intern zijn we het bezuinigingsplan aan het uitrollen. Een ingewikkeld en soms pijnlijk proces. Maar daar is genoeg over gezegd.

Henk Scholte blijft bij Noord. Gelukkig maar. Hij gaat vanaf januari uitzenden op de zondagochtend. Op een moment dat we traditioneel veel luisteraars hebben. Dus dat is mooi. We hebben van de bezuinigingsnood een deugd gemaakt.

Dat geldt ook voor Klouk. Dat programma keert terug in 2017. In een andere vorm, veel goedkoper gemaakt en minder vaak geprogrammeerd dan nu. Gebrek aan geld maakt creatief. De geestelijk vader van Klouk, Erik Hulsegge, kwam zelf met het plan.

En dan die 17 miljoen. Daar zijn nogal wat misverstanden over. Onze bezuinigingen worden niet teruggedraaid. Staatssecretaris Dekker vindt nog steeds dat er efficiënter kan worden samengewerkt tussen de regionalen.

Om de omroepen tegemoet te komen in deze moeilijke tijden is nu een eenmalige pot met die miljoenen erin gecreëerd waaruit nieuwe vormen van samenwerking deels kunnen worden gefinancierd. Het hoe en wat moet nog worden uitgewerkt.

Dus nee, het blijft niet bij het oude. De nieuwe realiteit dient zich aan. Het is goed te merken dat de organisatie zich daar al naar richt. Zoals gezegd, schaarste maakt creatief en aan ideeën geen gebrek.

Ondanks de heftige impact van de bezuinigingen blijven we het heel goed doen qua bereikcijfers. Steeds beter zelfs.

Dus hoe dan ook, bedankt voor de felicitaties!

Mischa van den Berg
Hoofdredacteur RTV Noord.
In Mischa's Mediawereld schrijft hoofdredacteur Mischa van den Berg over onze omroep, journalistiek en aanverwante mediazaken. Volg Mischa op Twitter
Meer over dit onderwerp:
columns opinie GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws