Aardwarmteproject is negen maanden vertraagd

© WarmteStad
Het aardwarmteproject in de stad Groningen loopt negen maanden vertraging op. Dat komt omdat bepaalde onderdelen nog niet geleverd kunnen worden en er problemen zijn met de financiering.
Op het Zerniketerrein in de stad Groningen komt een drie kilometer diepe put waar heet water uit de bodem naar boven wordt gepompt. Een warmtewisselaar haalt de warmte uit het water. Dat moet in 2030 genoeg warmte opleveren voor meer dan tienduizend huizen.
Het geplande materiaal voor de deksels op de putten blijkt niet goed genoeg; specialisten adviseren hoogwaardiger materiaal. Dat is moeilijker leverbaar, waardoor vertraging ontstaat.

Gasgestookte kachels

Volgens wethouder Mattias Gijsbertsen levert de vertraging geen problemen op. Wel is het zo dat de contracten met de afnemers van de aardwarmte al vastliggen. Zij krijgen nu eerst negen maanden lang op een andere manier warmte, bijvoorbeeld van gasgestookte kachels.

Financiën ook vertraagd

Daarnaast blijkt het moeilijker dan verwacht om alle benodigde gegevens aan de bank te leveren die met een offerte voor financiering moet komen. De offerte komt op z'n vroegst in januari.

Piek in kosten

De bank wil sowieso pas met geld over de brug komen als blijkt dat de eerste boring succesvol is. Dat betekent dat Warmestad - het bedrijf van de gemeente en Waterbedrijf Groningen - tot die tijd alle kosten zelf moet ophoesten. Zoals het nu lijkt is dat een probleem. Warmtestad onderzoekt nog of en hoe dat op te lossen is.

Veiligheid

Inmiddels heeft de gemeente Groningen onderzoek laten doen naar de mogelijkheden van een systeem dat eventuele trillingen in de bodem detecteert. Zo'n Traffic Light System bestaat al, maar niet voor een bodem waarin de druk heel laag is. Dat is het geval in gebieden waarin gas wordt gewonnen. Nu blijkt dat de druk op Zernike niet heel laag zal worden. Het is daarom geen probleem een detectiesysteem te ontwikkelen.

Businesscase

Ondanks de vertraging is de businesscase nu beter dan verwacht. Dat komt onder meer door meer rijkssubsidie en technische verbeteringen aan het ontwerp.

Afnemers

De aardwarmteputten op het Zerniketerrein moeten nu in het najaar van 2018 in gebruik zijn. Er zijn nu ruim 3600 woningen, onderwijsruimtes en kantoren die de warmte gaan afnemen. Dat moeten er in 2025 meer dan tienduizend zijn.
Volgens Gijsbertsen ligt het grootste risico bij het binnenhalen van afnemers. Als dit niet lukt, pompen de gemeente en het Waterbedrijf Groningen het hete water voor niks omhoog.