Rechter tegen Marokkaanse zakkenroller: 'U bent een nep-asielzoeker!'

© FPS / Jos Schuurman
De politierechter in Assen wond er woensdag geen doekjes om. 'U bent een nep-asielzoeker', beet hij een 24-jarige man uit Marokko toe. De man stond terecht voor zakkenrollen in de Groninger binnenstad.
De man werd op 12 november in de stad aangehouden. Bij het fouilleren rolden er acht mobieltjes uit zijn zakken. De rechter veroordeelde de man tot 28 weken (bijna zeven maanden) cel.
De medeverdachte van deze man is inmiddels op vrije voeten gesteld. Hij wordt nog vervolgd voor zijn aandeel, zei de officier van justitie. Die eiste tegen de 24-jarige man een celstraf van zes maanden, waarvan de helft voorwaardelijk.

Kwaad daglicht

De politierechter noemde het gedrag van deze man schadelijk. 'U besmeurt niet alleen de naam van echte vluchtelingen, maar stelt ook honderdduizenden Marokkanen met de beste bedoelingen in een kwaad daglicht'.
De rechter noemde de asielaanvraag van deze man 'kansloos'. De 24-jarige man heeft eerder al zonder succes asiel aangevraagd in Griekenland, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland.

Zakkenrollerij

Een week geleden stonden zes Marokkaanse asielzoekers tussen de 20 en 25 jaar voor de politierechter op verdenking van zakkenrollerij in Groningen. Drie van hen werden vrijgesproken. De rest kreeg tussen de zes en twaalf weken cel. Tegen de vrijspraak van de andere verdachten is het Openbaar Ministerie in hoger beroep gegaan.

Lees ook: