Jongeren krijgen werkstraffen voor vandalisme in dierenpark

Zeven jongeren hebben werkstraffen tot zestig uur gekregen voor vernielingen in de oude dierentuin van Emmen. Die vernielingen vonden plaats tijdens het Pinksterweekend dit jaar.

De straffen zijn vrijwel hetzelfde als de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Alle zaken werden op de rechtbank in Assen achter gesloten deuren behandeld, omdat het om minderjarigen gaat.

Tips en filmpjes
De jongeren gooiden ruiten in en smeten meubilair omver. Ook kunstwerken werden vernield. Dankzij tips en filmpjes op internet werden uiteindelijk 22 jongeren opgepakt. Zeven van hen zijn dus nu berecht.

Onvoldoende bewijs
Vijf jongeren krijgen komende maandag op een OM-zitting (zonder rechter) een werkstraf aangeboden. Bovendien moeten zij meebetalen aan het vergoeden van de schade. Tegen de andere verdachten is onvoldoende bewijs. Zij gaan daarom vrijuit.

Eigen risico
Volgens de gemeente is de schade ruim honderdduizend euro. Het grootste gedeelte is door de verzekering vergoed. De rechter heeft ook bepaald dat het eigen risico op de vernielers wordt verhaald.

Dit betekent dat iedere veroordeelde bijna driehonderd euro moet betalen. De jongen, die drie schilderijen van kunstenaar Ingo Leth vernielde, moet 7500 euro vergoeden.

De kans bestaat dat de verzekeringsmaatschappij het uitgekeerde bedrag, bijna 60.000 euro, via de burgerlijke rechter op de jongeren gaat verhalen.

Lees ook:
- Ruim een ton schade aan oude dierentuin door jeugdige vandalen
- Ouders en kinderen melden zich bij politie na vernielingen oude dierenpark
- Video van vernielingen gaat rond op internet
- 'Schade oude dierenpark is groot: Wat bezielt mensen om alles zo te vernielen?'
Meer over dit onderwerp:
EMMEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws