Fietsers krijgen voorrang op Eikenlaan in Stad

© Google Street View
Fietsers krijgen binnenkort voorrang op de oversteek in de Eikenlaan bij zwembad De Parrel in Groningen. Een krappe meerderheid van de gemeenteraad heeft daarmee ingestemd.
De fietser krijgt voorrang, omdat de oversteek deel uitmaakt van de 'slimme route' naar Zernike. Duizenden studenten per dag worden met borden vanaf het centrum door park Selwerd naar Zernike geleid. Bij de Eikenlaan kruisen die fietsers met meer dan tienduizend auto's.

Hulpdiensten

De kwestie leidde tot veel discussie in de raad. VVD en CDA zagen het plan niet zitten. Ze willen dat auto's voorrang houden. Auto's, bussen en hulpdiensten zouden te veel hinder ondervinden van de fietsers.

Park Selwerd

Vijf van de zeven oppositiepartijen zien de oversteek niet zitten en willen dat fietsers een andere route nemen. Ook omwonenden van Park Selwerd gaven hier de voorkeur aan.
De fietsroute van hun voorkeur gaat vanaf de Kerklaan niet rechtsaf maar linksaf. Daarna zouden fietsers via de Grote Beerstraat, de Dierenriemstraat en de Morgensterlaan naar Zernike fietsen. Zo komen ze niet door Park Selwerd.
Opvallend is dat de oversteek er komt dankzij de steun van oppositiepartij Student en Stad. Die hielp het voorstel van het college, waar collegepartij VVD het dus niet mee eens was, aan een meerderheid.

Terugdraaien?

Wethouder Paul de Rook zegt toe de voorrangsituatie terug te draaien als die onveilig blijkt uit te pakken. Hij verwacht dit niet, omdat het kruispunt ook overzichtelijker wordt gemaakt.
Door het besluit van de raad staat nu vast dat het fietspad door park Selwerd de slimme route naar Zernike blijft. De route leidde tot veel ophef onder omwonenden, onder meer omdat voor de verbreding van het fietspad bomen moeten worden gekapt.

Lees ook: