'Plaats elektriciteitsmasten op plekken waar geen vogels vliegen'

Het was even slikken voor vogelaar Thys van der Molen toen hij zijn dagelijkse rondje liep bij Overschild. Hij zag langs een sloot een dode kraanvogel liggen. Het dier was tegen een hoogspanningskabel gevlogen.
In de omgeving van Overschild staan meerdere elektriciteitsmasten. Volgens Van der Molen staan die midden in het gebied waar trekvogels vliegen. Hij vindt dan ook met regelmaat dode vogels onder de hoogspanningskabels. 'Elk jaar kosten die kabels duizenden vogels de kop.'

Ondergronds
Een oplossing? 'Die is er eigenlijk niet.' Van der Molen pleit ervoor om toekomstige hoogspanningskabels onder de grond te laten lopen.

'Deze kabels in Overschild zullen wel niet onder de grond verdwijnen, dus hier kunnen we het probleem niet oplossen, maar in de toekomst moet men de kabels niet meer boven land gaan aanleggen.'

'Hij was nog maar aan het begin van zijn vlucht'
De dode kraanvogel was volgens Thys van der Molen nog maar pas vertrokken. 'Deze vogels komen van Scandinavië of Rusland en gaan richting Afrika.' Hij ziet de vogel niet vaak in Nederland, dat hij dan uitgerekend deze vogelsoort dood aantreft vindt hij extra triest.
Meer over dit onderwerp:
Overschild
Deel dit artikel:

Recent nieuws