Provincie maakt 'bidbook' voor komst Tesla-fabriek

De provincie Groningen probeert autofabrikant Tesla te verleiden zich in Groningen te vestigen. Eerder gaf GroenLinks in de provincie al aan dit graag te willen.

De Amerikaanse maker van luxe elektrische auto's wil een grote productielocatie in Europa. Minister Kamp is bezig om die naar Nederland te halen, maar de provincie wil niet afwachten.

Bidbook
Gedeputeerde Patrick Brouns is samen met andere partijen bezig om een zogeheten 'bidbook' voor Tesla te maken. Daarin staat wat de provincie te bieden heeft als het gaat om de vestiging van die fabriek.

GroenLinks in de Staten pleitte al voor de komst van Tesla naar het Noorden. Brouns denkt dat onze provincie hoge ogen kan gooien in de concurrentieslag met andere Europese regio's en zeker ook de provincie Brabant.

Brabanders
Kamp lijkt een voorkeur te hebben voor de Brabanders, omdat 'Zuidoost-Nederland goed zou zijn gesitueerd voor de ontwikkeling naar 'slim schoon vervoer' in Nederland'.

Brouns legt zich daar niet bij neer. 'Wij hebben nogal wat te bieden. We hebben automotive-opleidingen, dus de vakmensen die in zo'n fabriek zouden kunnen werken. We hebben innovatieve kennis, we kunnen snel vergunningen rond maken en we hebben ruimte voor zo'n grote productie-faciliteit.'

Betere investeringsmogelijkheden
Brouns erkent dat Brabant ook veel te bieden heeft, maar op het gebied van ruimte het tegen Groningen moet afleggen. 'Brabant is toch wat meer verstedelijkt.' Verder laat hij niet ongenoemd dat Groningen mogelijk betere investeringsmogelijkheden biedt in de vorm van kredieten en subsidies.

Duitse steun
Alsof dat niet genoeg is, weet Brouns zich verzekerd van Duitse steun om Tesla naar Groningen te halen. In gesprekken met Duitse bestuurders in het grensgebied vroeg hij om steun. Volgens Brouns hebben de Duitsers die steun volmondig toegezegd omdat ze dit van belang vinden voor de hele grensregio.

Welke vorm die steun precies gaat krijgen wordt de komende weken uitgewerkt. 'Ik ben heel blij dat we dat doen. Want we praten heel vaak over grensoverschrijdende samenwerking, maar nu gaan we het gewoon doen', aldus Brouns.

Lees ook: GroenLinks gaat voor 'Tesla: made in Grunnen'
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws