Oudste stucplafond gevonden in de Poelestraat

Bij werkzaamheden in een woning aan de Poelestraat in de stad Groningen is een eeuwenoud stucplafond ontdekt. Het gaat om een deel, dat tussen 1616 en 1635 is aangebracht en bevindt zich boven het huidige plafond dat uit de negentiende eeuw dateert.

Ondanks dat het zeventiende eeuwse plafond niet zichtbaar is, is de vondst van groot belang omdat het iop bijzondere wijze is gedecoreerd. Wethouder Roeland van der Schaaf: 'Na de bijzondere plafondschildering in de Herestraat, is dit de tweede unieke ontdekking in korte tijd. Het leert ons veel over de stad van vroeger.'

Ontdekking
Dankzij de oplettendheid van restauratiestukadoor Daniël Oudman werd het oude decor ontdekt. Hij repareerde in opdracht van de eigenaar van het pand, woningbouwvereniging Lefier, een gat in het 19e eeuwse stucplafond van de gang. Hij belde direct met de gemeente Groningen, waarna de bouwhistorici Taco Tel en Jan van der Hoeve een bezoek brachten. Door een klein gat in het 19e-eeuwse plafond kon een deel van het plafond bekeken worden en op foto's worden vastgelegd. Enkele losliggende brokstukken zijn meegenomen voor verder onderzoek.

Duitsland
Uit navraag bij de Duitse stucwerkspecialiste Barbera Rinn-Kupka bleek dat het om een uniek plafond deel gaat. Aan de hand van de vorm van de decoraties en constructiewijze is de Duitse specialiste ervan overtuigd dat het plafond uit omstreeks 1615-1635 dateert en gemaakt moet zijn door een stukadoor afkomstig van een stukadoorswerkplaats in de Neder-Rijn.

Verder onderzoek
De losse stukken zijn inmiddels overgebracht naar de Stichting Monument en Materiaal. Samen met de foto's die genomen zijn, wordt er verder onderzoek gedaan naar het materiaal. Op basis hiervan hoopt de gemeente meer inzicht te krijgen in de historie van dit voorname woonhuis aan de Poelestraat.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws