Negen gemeenten hebben geen beveiligde website

De provincie en negen Groningse gemeenten werken niet met een beveiligde website. Hierdoor worden gegevens niet optimaal afgeschermd en komt jouw internetveiligheid in het geding.

De websites hebben geen https-verbinding. Zo'n verbinding is bij sommige internetbrowsers, zoals Google Chrome, te herkennen aan een slotje in de adresbalk en de groene letters 'https' die daarnaast verschijnen.


Hoe herken ik een beveiligde website?
Als er, in welke browser dan ook, in de adresbalk voor 'www.betreffendegemeente.nl' géén 'https://' staat, is de verbinding niet goed beveiligd.

Om welke websites gaat het?
De Open State Foundation maakte een rondgang langs alle gemeente- en provinciewebsites. Naast de provincie hebben deze gemeenten geen beveiligde website:
- Eemsmond
- Loppersum
- Appingedam
- Delfzijl
- Haren
- Menterwolde
- Veendam
- Pekela
- Bellingwedde

Moet ik mij zorgen maken?
Een onbeveiligde website betekent niet per definitie dat er gerommeld wordt aan je gegevens en andere data. Het kán echter wel als hackers daar bewust naar op zoek gaan. Internetcriminelen kunnen in dat geval bijvoorbeeld identiteitsfraude plegen.

Is het erger dan elders in het land?
De websites van de Groningse gemeenten zijn niet vaker onveiliger dan in andere provincies. Het landelijk gemiddelde van websites zonder groen slotje ligt op veertig procent. In Groningen gaat het ook om ongeveer hetzelfde percentage.

Lees ook:
- Drie Groningse gemeenten hebben veiligheid websites niet op orde
- Cybercrime? Zo kun je jezelf eenvoudig online beschermen
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws