Zorgpanden in aardbevingsgebied geïnspecteerd

Na de scholen in de provincie Groningen worden de komende maanden de zorggebouwen geïnspecteerd op aardbevingsbestendigheid en eventueel versterkt . Dat heeft Nationaal Coördinator Groningen (NCG), Hans Alders, bekend gemaakt
Binnen de zorgsector zijn 61 panden geïnspecteerd op directe veiligheidsrisico's zoals schoorstenen en ornamenten. Onveilige elementen zijn direct weggehaald. Om in te schatten of de panden ook op lange termijn aardbevingsbestendig zijn, worden ze bouwkundig geïnspecteerd. De focus ligt in eerste instantie op zorgvoorzieningen op het gebied van gehandicaptenzorg, verpleging en verzorging en geestelijke gezondheidszorg.

Gezamenlijke aanpak

Bijzonder is de gezamenlijke aanpak, waarbij diverse partijen samen een visie vormen over de invulling van de zorg in Groningen in de toekomst. Deze visie is mede bepalend voor de invulling en tijdsplanning van panden die eventueel versterkt moeten worden.
Nationaal Coördinator Hans Alders: “We willen het versterken van de panden bekijken vanuit het perspectief van de zorgsector zoals deze er over ongeveer twintig jaar uitziet. Zodat Groningen straks zorggebouwen heeft die aardbevingsbestendig en toekomstbestendig zijn.'

Stuurgroep

Een stuurgroep met een afvaardiging van zorgbestuurders, directies van zorgvastgoed, wethouders, zorgverzekeraar Menzis en VWS werkt aan de ontwikkeling van een gezamenlijke visie en adviseren de NCG over de versterkingsaanpak. In de stuurgroep zitten bestuurders van De Hoven, Cosis, Lentis, Menzis, VWS, WoonzorgNL, gemeente Bedum, gemeente Delfzijl, gemeente Menterwolde en Provincie Groningen.