Veendam 1894 laat uitspelende jeugdteams niet op kunstgras spelen

© Jos Schuurman (FPS)
Amateurclub Veendam 1894 gaat met een aantal andere clubs in het noorden in gesprek over de uitwedstrijden van de geelzwarten. De club wil niet dat hun jeugdelftallen in de uitwedstrijden op kunstgrasvelden moeten spelen.
De club wil eerst het onderzoek naar het gehalte kankerverwekkende stoffen in kunstgrasvelden met rubbergranulaat afwachten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is daar nu mee bezig.

'Geen risico'

'Zo moet een JO-9-team van ons naar VV Actief in Eelde. We willen graag dat er wordt bekeken of het op gewoon gras kan, want onze jeugdspelers willen we niet blootstellen aan mogelijke gevaren. Dat risico willen we niet lopen, totdat er meer duidelijkheid is', zegt Veendam 1894-voorzitter Peter Feiken.

Weigeren

'Stel, in het ergste geval, dat VV Actief zegt dat dat niet kan of dat de club dat niet wil, dan weigeren we te komen. Dat geldt voor al onze jeugdteams', zegt Feiken. 'Maar volgens mij moet het wel goedkomen, want de clubs begrijpen ons standpunt.'
Volgens Feiken zorgt de kunstgraskwestie opnieuw voor veel onrust bij de ouders: 'Onze jeugdleiders kregen veel vragen, daarom hebben we als bestuur een extra vergadering ingelast. Daar is ons besluit uit gekomen.'

Senioren

Ook de uitspelende seniorenteams van Veendam 1894 willen overleg met de betreffende thuisclubs. Zo moet een seniorenteam naar VV Westerwolde in Vlagtwedde. 'Mocht dat niet lukken, dan zijn we niet zo stellig als met onze jeugdteams, maar ook hier verwacht ik dat het gesprek op een volwassen manier wordt gevoerd', zegt de voorzitter.
Zelf heeft de club er geen last van, want de velden op Sportpark De Langeleegte hebben geen kunstgras. 'Maar ik snap heel goed dat onze buurman VV Wildervank, die twee kunstgrasvelden heeft, besluit om thuis ook niet meer op kunstgras te spelen', zegt een begripvolle Feiken.