Geduld Groninger Gasberaad met Alders raakt op

'Hij heeft een hoop mensen aangesteld, die een hoop papier produceren. Maar ondertussen gebeurt er nauwelijks iets in het aardbevingsgebied.'
Het Groninger Gasberaad haalt stevig uit naar Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders. Zo is er stevige kritiek op het veel te lage tempo bij het versterken van huizen.

Geen tempo

Alders kondigde onlangs aan dat er haast mee wordt gemaakt. Daar begrijpt voorzitter Jan Wigboldus van het Groninger Gasberaad helemaal niets van. 'Ten opzichte waarvan dan? Er is helemaal geen tempo. Hoe kan Alders dat dan opvoeren?'
De Nationaal Coördinator Groningen heeft aangekondigd dat de inspecties van woningen nog vijf jaar duren. Daarna kan er pas bouwkundig versterkt worden. 'Over tien jaar is het dan pas klaar. En dat terwijl de experts ervan uitgaan dat er in 2021 weer meer zwaardere aardbevingen komen. De grote klap kan dan komen, voordat de woningen er - voor zover mogelijk - tegen bestand zijn', reageert Rinze Kramer van het Gasberaad.

Geen inspecties

Ook is er kritiek op de schade-afwikkeling en de invloed van Alders daar op. 'Er is aangekondigd dat schades tot duizend euro digitaal afgehandeld kunnen worden. Maar dat betekent dat ze nog steeds beoordeeld en dus afgewezen kunnen worden. Wij zeggen: bij schades tot tienduizend euro geen inspecties meer doen. Kost alleen maar geld. Gewoon direct langskomen en herstellen of vergoeden', vindt Susan Top.
Het Groninger Gasberaad komt voort uit de Dialoogtafel. Het bestaat uit maatschappelijke organisaties, zoals vakbonden, monumenteninstanties en werkgeversorganisaties. Ze zitten regelmatig met Alders om tafel. 'Wij hebben hem duidelijk gemaakt dat hij nu eens wat aan Groningen moet laten zien', aldus voorman Wigboldus.

Bezoek Kamp

Dinsdag komt minister Henk Kamp van Economische Zaken naar Groningen om te overleggen met Groningse bestuurders en belangenorganisaties over de bevoegdheden van Alders. Ook komt zijn onlangs aangepaste meerjarenpgramma aan bod.