'Onhandige' penningmeester (76) krijgt tik op de vingers

© Archief RTV Noord
Een 76-jarige man uit Hoogezand kreeg vrijdag in de rechtbank in Assen een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur opgelegd.
De man stond terecht voor het verduisteren van ruim 40.000 euro in zijn rol als penningmeester voor de vestiging Zuidlaren van recreatievereniging Buitenlust.
De zaak kwam aan het licht toen de man, na 7 jaar de rol van penningmeester te hebben vervuld, in 2014 het kasboekje overdroeg aan zijn opvolger. Al snel vielen enkele onregelmatigheden op. Na een boekhoudkundig onderzoek bleek er 40.000 euro tussen 2007 en 2014 te zijn verdwenen. De vereniging deed daarop aangifte.

Financiële onkunde

Tijdens de behandeling van de zaak gooide de Hoogezandster het op zijn eigen onhandigheid en financiële onkunde. Zo boekte hij naar eigen zeggen per ongeluk geld over naar zijn eigen rekeningen. Hierbij ging het iedere keer wel om forse bedragen, die opliepen tot wel 10.000 euro. Een vergissing met de pasjes, verklaarde hij. 
Het internetbankieren ging hem ook niet makkelijk af. Het boekhouden zelf ging vooral op kladblaadjes. Desondanks heeft de kascommissie van de recreatievereniging in die 7 jaar geen foute zaken weten te ontdekken. 'Of u had poep in uw ogen, of u ging zo geraffineerd te werk dat het niemand opviel', hield de rechter de man voor. De Hoogezandster zelf houdt het op een domme fout.

Te goeder trouw

Hij heeft inmiddels een schikking getroffen met de recreatievereniging en een fors bedrag terugbetaald. Verder benadrukt hij dat het nooit de bedoeling is geweest zichzelf te verrijken. 'Twintig, dertig jaar heb ik me ingezet voor de club. Ik heb altijd alles te goeder trouw gedaan.'
De rechter hield het bij een stevige tik op de vingers. 'U bent ongelofelijk ondeskundig en onprofessioneel te werk gegaan. Het is op je vingers na te tellen dat je dan uiteindelijk hier belandt. Maar ik geloof niet dat u opzettelijk aan het roven bent geslagen.'