Passagiers gestrande trein: 'Dit is zeker een domper'

Passagiers in een trein van Groningen naar Assen hebben vanmorgen bijna twee uur vastgezeten in een gestrande trein bij de Lodewijkstraat in de stad. De trein kon niet verder vanwege een defecte bovenleiding.
Door rijp op de bovenleiding kon de trein niet voldoende stroom afnemen waadoor die stil kwam te staan. De passagiers in de trein werden rond kwart voor elf uit de trein gehaald.

Verslag vanuit de trein

Lara van de Wal uit Rotterdam doet telefonisch verslag vanuit de trein. 'De conducteur geeft ons elk kwartier informatie, maar hij heeft steeds niks te vertellen'. Lara baalt van de situatie.
Zaterdag was ze op bezoek bij haar familie in Uithuizermeeden. Ze wilde 's avonds terug naar Rotterdam, maar strandde toen bij Zwolle. Ook vanwege uitval van treinen. Ze ging terug naar Groningen en probeerde het zondagmorgen weer. 'Dit is wel vervelend omdat ik om 12.00 uur in Rotterdam op mijn werk moest zijn. Dit heb ik af moeten bellen', vertelt ze. 'Het zit niet echt mee, nee'.


Loshangende draden
Een groepje passagiers liep via de Lodewijkstraat terug naar het station. 'We zaten rustig in de trein en kwamen vanaf het hoofdstation. Toen we uit het raam keken, zagen we dat er allemaal draden los hingen.'

'Zeker een domper'

Een man heeft een fotocamera om zijn nek hangen: 'Het is zeker een domper voor ons. We wilden naar Artis in Amsterdam om daar foto's te maken van de dieren. We waren lekker vroeg uit de veren. Zo konden we vroeg in Amsterdam zijn.'
'Het is niet leuk dat de bovenleiding kapot gaat. Desondanks is het een uniek moment dat we nog even foto's kunnen maken van het gebeuren.'

Geen schoonheidsprijs

Volgens spoorbeheerder Prorail verdient het zeker geen schoonheidsprijs dat de passagiers relatief lang in de trein moesten wachten. In eerste instantie is geprobeerd de trein met een diesellocomotief weg te slepen maar dat mislukte. Uiteindelijk zijn de reizigers door medewerkers van de NS uit de trein gehaald.
De NS laat weten dat de storing nog de hele dag en avond zal gaan duren. Het bedrijf verwacht dat rond 02:00 uur maandagochtend treinverkeer weer mogelijk is.