Nog dit jaar behandeling spoedprocedure tegen gasbesluit

Nog voor de kerst buigt de Raad van State zich over de spoedverzoeken die tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken zijn ingediend. Dat gebeurt in een zitting op 21 december.
Daar worden de spoedverzoeken van acht individuele indieners behandeld. Zij willen dat de Raad van State een snelle, voorlopige uitspraak doet over de gaswinning in de komende vijf jaar.

De verwachting is dat na de spoedzitting van 21 december binnen enkele weken de Raad van State een uitspraak doet.

Voorlopig
Het gaat dan om een voorlopige uitspraak. Dit in afwachting van de uitgebreide behandeling van de in totaal 25 bezwaarschriften, die tegen het gasbesluit zijn ingediend. Ze komen van burgers, de provincie Groningen, negentien gemeenten, de Groninger Bodem Beweging (GBB) en milieu-organisaties. Wanneer hun bezwaren worden behandeld, is nog niet bekend.

Wat het kabinet betreft, wordt elk jaar maximaal 24 miljard kuub gas uit de Groninger bodem gehaald, met een uitloop naar 27 miljard bij winterse omstandigheden. Dat is een besluit voor vijf jaar.

Gaskraan verder dicht
Veel inwoners en Groningse bestuurders zijn daar slecht over te spreken. Ze vinden de periode te lang. Ook willen ze dat de gaskraan de komende jaren nog verder dicht gaat.

Lees ook: Bezwaren tegen gasbesluit stromen binnen bij Raad van State
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok DEN HAAG
Deel dit artikel:

Recent nieuws