Kim heeft een burn-out: 'Ik wilde met niets stoppen'

Anderhalf jaar geleden viel ze ineens bijna flauw in een winkel. Ze fietste naar huis en zat de rest van de dag huilend binnen.
Het overkwam de 21-jarige Kim Oosterhoff uit Marum. Ze bleek een burn-out te hebben. Een paar maanden geleden is ze een blog begonnen over wat ze meemaakt en wat dat met haar doet. Ze wil het taboe op burn-outs doorbreken.

Geen tussenweg

Bij Kim kwam de burn-out doordat ze niks wilde missen. Ze studeerde, werkte, danste, gaf dansles en zat bij een theatergezelschap. Dat bleek uiteindelijk te veel. 'Achteraf zie je dat het gekkenwerk is. Maar op dat moment denk je: met één ding stoppen kan niet. Totdat die burn-out er is en dan moet je met alles stoppen. Dan is er geen tussenweg meer.'
Volgens GZ-psycholoog Nienke Leenders van Lentis zijn het juist jongeren als Kim die vaak door een burn-out worden getroffen. Het zijn de jongeren waarvan niemand het verwacht; die alles goed doen. Eén op de zeven jongeren heeft inmiddels een burn-out.

'Heel erg'

Kim studeert niet meer en moet elke middag nog even liggen om de dag vol te kunnen houden. Ze geeft wel weer wat dansles en besteedt de rest van haar tijd aan het bloggen.
Ze kon er niet bij, dat ze er niet over kon praten op het moment dat ze zich slecht voelde. 'Bij mij duurt het straks al twee jaar voordat ik beter ben. Hoe gaat dat dan met zo'n persoon, wordt hij dan wel beter? Dat vond ik heel erg.'

Prikkelbaar

Volgens GZ-psycholoog Leenders is het inderdaad van belang dat jongeren zich meer bewust worden van het risico op een burn-out. 'Dat ze zich realiseren dat ze vermoeid zijn of prikkelbaar.' Op dat moment zouden ze gas terug moeten nemen om een burn-out te voorkomen.
De behandeling van een burn-out bestaat uit twee delen. Eerst moeten jongeren herstellen, omdat ze geestelijk en fysiek helemaal zijn uitgeput. Daarna krijgen ze cognitieve gedragstherapie, waarbij bijvoorbeeld bekeken wordt hoe ze wat minder perfectionistisch kunnen zijn.