Herdenking Slag bij Heiligerlee wordt de nieuwe Passion

© RTV Noord/Rens van Stralen
Erwin de Vries die al zingend door de straten van Heiligerlee de troepen aanvoert op weg naar het slagveld. En Edwin Jongedijk die stervend met een zwaard in zijn borst beschermd door Wia Buze zijn laatste liedje zingt.
Zie je het voor je? Nou, zo ongeveer moet de herdenking van de Slag bij Heiligerlee in 2018 eruit gaan zien. Op 23 mei van dat jaar is het 450 jaar geleden dat een van de belangrijkste veldslagen uit de Nederlandse geschiedenis plaatsvond op de landerijen rond Heiligerlee en Westerlee (Tranendal).

Tachtigjarige Oorlog

De Slag bij Heiligerlee wordt beschouwd - ofschoon er eerder veldslagen waren - als begin van de Tachtigjarige Oorlog. Elk kind in Nederland krijgt het verteld in de geschiedenisles. De stichting Twee Lee's (Westerlee - Heiligerlee) is inmiddels al druk doende met de voorbereidingen.

Passion

'We willen er echt iets groots van maken. Een soort Passion met landelijke uitstraling moet de hoofdact worden', vertelt voorzitter Annemarie Knotnerus. In 2012 werd er al warm gedraaid bij het 444-jarig bestaan. Daarbij werd een groot toneelstuk opgevoerd en de Slag bij Heiligerlee nagespeeld door re-enactors.
'Het is de bedoeling dat er in 2018 honderden acteurs komen. De hele week staat bol van de activiteiten. Ook de historische markt die destijds heel erg druk bezocht was komt terug'. De bedoeling is dat de leerlingen van de basisscholen in het Oldambt in de feestweek Slagvrij krijgen.

Beschermheer

Inmiddels is burgemeester Pieter Smit als beschermheer van het evenement benoemd. De hoop is dat de Commissaris van de Koning zich er ook aan verbindt. 'De Slag bij Heiligerlee behoort tot de Canon van Nederland, een van de grootste gebeurtenissen van de vaderlandse geschiedenis. Dat verdient een groots gebeuren', is Knotnerus enthousiast.
De organisatie staat nog in de kinderschoenen en er moeten nog veel fondsen worden verworven. Maar de voorzitter is optimistisch om de benodigde gelden binnen te halen.

Standbeeld

Over anderhalf jaar, in de laatste week van mei 2018, zullen we het weten of Edwin Jongedijk als Graaf Adolf, de broer van Willem van Oranje, sterft in de armen van Wia Buze.
Voorlopig moet Heiligerlee het doen met het standbeeld aan het begin van het dorp.