Wat heeft Groningen aan het Google datacenter?

Het Google datacenter in de Eemshaven is geopend. 'We rijden over de N33 en denken: jeetje mina, wat staat hier? Dit is eenderde van wat er gaat komen', aldus directeur Harm Post van Groningen Seaports.
'En dat komt door onszelf. We fotograferen en YouTuben ons suf. Dat moet allemaal opgeslagen worden', zegt Post.

Wat is de waarde voor Groningen?

Minister Henk Kamp van Economische Zaken vindt de komst van Google naar de Eemshaven 'geweldig' en 'een belangrijke ondersteuning van onze digitale infrastructuur'. Maar wat biedt het centrum onze provincie?

'Mijn beeld is dat er geen 150, maar eerder 200 mensen direct komen te werken', stipt Kamp de werkgelegenheid aan. 'En dat er ook nog zo'n 400 mensen indirect werk vinden in deze activiteit in allerlei sectoren. Ik denk dat dit voor Groningen met zo'n 600 mensen echt een belangrijke aanvulling is.'

'Doemdenkers hebben ongelijk'

Post sluit zich hierbij aan: 'De doemdenkers hebben zeker ongelijk. Hoe lang is het geleden dat we in Groningen een fabriek hebben gehad met 800 arbeidsplaatsen? Dat is ontzettend lang geleden. We moeten als regio trots zijn dat zo'n gigant hier in onze provincie gaat zitten.'

'Een bijzondere dag voor mij en voor Google'

'Ik ken Harm Post als een optimistische man', zegt woordvoerder Mark Jansen van Google als reactie op de lofzang van Post. Zijn uitspraak dat dit 'nog maar eenderde is', nuanceert hij. Volgens Jansen is er de mogelijkheid voor uitbreiding, maar is daar nog geen besluit over genomen.
'Het belangrijkste is dat we hier voor de lange termijn zijn', zegt Jansen. 'Ik ben zelf ook een Groninger, dus het is een bijzondere dag voor mij en voor Google.'

Voor Post, Kamp en Jansen is het duidelijk wat het datacentrum te bieden heeft. Maar geldt dat ook voor jou?

Maar wat wordt er opgeslagen in het datacentrum?

Elke keer dat je een zoekopdracht uitvoert in Google of YouTube, een document laadt in Google Drive, of een foto opslaat in de 'cloud' met Google Photos, dan doe je een data-aanvraag bij Google.
Die worden verwerkt in het datacentrum van Google, zoals in de Eemshaven. De opdracht wordt ontvangen en je krijgt met alle data die Google heeft meteen een resultaat terug. In het datacenter worden je bestanden opgeslagen en al deze verzoeken verwerkt.

Wat is het voordeel van de Eemshaven als locatie?

Als je op YouTube naar een video zoekt, krijg je al voordat je je zoekvraag hebt afgemaakt, suggesties van Google. Zo slim en snel is Google al. Daar brengt een datacenter in de buurt geen verschil in. Hooguit een fractie van een seconde.

Wat maakt dan wel verschil?

In de Eemshaven komt een grote internetkabel die verkeer tussen Europa en de VS sneller kan maken. Dit kan in de toekomst handig zijn als bijvoorbeeld zelfsturende auto's gebruik moeten maken van de techniek van Google Maps.

Hoe kwam het datacenter tot stand?

Google NL plaatste vlak na de opening van het datacentrum een filmpje op Twitter met hierin de bouw van het centrum:

Lees ook: