Synergon stapt in de wereld van het snoepgoed

© RTV Noord (Nico Swart)
'Wij gaan een professionaleringsslag maken.' André de Wit is in zijn nopjes. De directeur van werkvoorzieningschap Synergon heeft een nieuwe opdrachtgever aan de haak geslagen: snoepproducent Look-O-Look.
Synergon gaat miljoenen snoepjes inpakken voor de fabrikant. Welke soorten snoep binnenkort door Synergon worden verwerkt, is nog niet duidelijk.

Handen wassen

De komst van Look-O-Look heeft tamelijk grote gevolgen voor het personeel. Want een absolute voorwaarde van de snoepfabrikant is 'voedselveilig werken'. Dat betekent strenge regels op het gebied van hygiëne en milieu.
Oftewel: zorgvuldig handen wassen en brandschone werkkleding aan.

Adviseren

De Wit is opgetogen: 'De mensen van Look-O-Look denken heel goed met ons mee. Ze ontzorgen ons. Ze kijken verder dan alleen naar de inrichting van de inpakhal. Ze adviseren ook over de opleiding die onze medewerkers moeten krijgen'.
De Synergon-directeur rekent op een langdurige relatie met de nieuwe opdrachtgever. 'Ze zorgen voor een constante stroom aan werk.' Goed voor een half miljoen euro per jaar, denkt De Wit. En belangrijker: goed voor tientallen extra arbeidsplaatsen.

Opleidingsplekken

Want de inpakwerkzaamheden vallen niet alleen onder 'beschut werk'. Dat is werk voor mensen die niet kunnen functioneren op de 'normale' arbeidsmarkt. Het is de bedoeling dat er ook opleidingsplekken komen voor mensen die uiteindelijk naar de reguliere arbeidsmarkt kunnen doorstromen.
Volgens De Wit worden dat ongeveer tachtig werkplekken. Hij is optimistisch: 'De mensen die deze plekken gaan opvolgen, maken een reële kans uit te stromen naar een reguliere baan.

Niet voedselveilig

'Er zijn wel vacatures op dit gebied in Oost-Groningen. Maar op dit moment zijn de kandidaten niet geschikt, omdat ze juiste opleiding voor voedselveilig werken niet hebben', zegt De Wit. 'Dat gaat dus veranderen.'
Dat zal niet van vandaag op morgen gebeuren. De Wit verwacht een aanloopperiode van een jaar nodig te hebben. Het inpakpersoneel zal moeten wennen aan de nieuwe eisen. De Wit: 'Het voordeel van mensen in de sociale werkvoorziening is dat ze, als ze eenmaal gewend zijn aan de regels, deze heel strikt uitvoeren.'

Akkoord van Westerlee

Volgens De Wit is de samenwerking met Look-O-Look één van de eerste resulaten van het Akkoord van Westerlee: 'Ze lazen erover in de landelijke media. Ze besloten ons te benaderen, omdat ze hun inpakwerk willen uitbesteden aan de sociale werkvoorziening.'