Bed-bad-broodregeling is van tafel; wethouder Stad is boos

De kogel is door de kerk: het Rijk stopt met de financiering van de bed-bad-broodregeling voor afgewezen asielzoekers. In de Tweede Kamer was er dinsdagmiddag geen meerderheid voor het voorstel om de regeling voort te zetten.
Groningen is een van de acht steden met zo'n regeling. Wethouder Ton Schroor is boos dat de regeling verdwijnt: 'Ik vind het verbazingwekkend dat de VVD en de PvdA dit besluit hebben genomen, en dan druk ik me heel zacht uit. Ik ben boos, en diep teleurgesteld.

'Hierdoor komen mensen op straat te staan'

Volgens Schroor komen de uitgeproceduurde asielzoekers op straat te staan als het beleid van het kabinet wordt uitgevoerd: 'Als wij letterlijk dit plan zouden uitvoeren dan moet ik nu naar het centrum gaan, de tweehonderd bewoners op straat zetten en de deur op slot doen. Dat is inhumaan.'

Kosten voor de gemeente Groningen

Daarom schrijft Schroor een brief aan de raad van Groningen waarin hij een aantal oplossingen geeft. Een daarvan is dat de gemeente Groningen zelf opdraait voor de kosten: ruim twee miljoen per jaar. 'Dat is een serieus bedrag, dat hebben we niet zomaar op de plank leggen', zegt Schroor.

Gemeente helpt het Rijk

Met de regeling helpt de gemeente Groningen het Rijk met het opvangen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat komt omdat het Rijk besluit om de asielzoekers geen asiel te verlenen.
'Het is extra wrang, want wij slagen er ook nog beter in dan het Rijk om deze mensen verder te helpen door de uit te zetten of te legaliseren. We helpen het Rijk met een doelstelling om de mensen op een duurzame manier verder te brengen.'

Stopgezet om politieke redenen

'Kennelijk is er gekozen om te stekker eruit te trekken om politieke redenen, zo vlak voor de verkiezingen. Ik heb nu gewoon een kabinet nodig dat zorgt dat we dit probleem gewoon eens op een normale manier kan oplossen. Want we hadden een systeem dat goed werkt en dat stond ook in het akkoord.'
Maandag schreef Schoor nog een brief aan staatssecretaris Dijkhoff namens de 23 Groninger gemeenten om nog voor de feestdagen een gezamenlijk en werkend akkoord te regelen.