Gemeente maakt nieuw plan voor strandje Garnwerd aan Zee

© RTV Noord/Eddy Zwerver
De gemeente Winsum zoekt naar een nieuwe bestemming voor het omstreden recreatiestrandje langs het Reitdiep bij Garnwerd. Dat bleek dinsdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.
Frans Nooren, uitbater van restaurant Garnwerd aan Zee, heeft zijn recreatieplannen aan de wilgen gehangen. Hij is omwonenden zat die 'maar blijven klagen' over geluidsoverlast. Ze stapten meerdere keren naar de rechter om het strandje te sluiten.

'Moeten het eerst nog zien'

Enkele weken geleden diende hij bij de Winsumer gemeenteraad een verzoek in om de kersverse recreatiebestemming voor het strandje in een agrarische bestemming om te zetten. In dat geval lijken de bewoners van de nabijgelegen Akkerstraat van hun zorgen en de overlast te zijn verlost.
Maar de bewoners reageerden dinsdag in Den Haag gereserveerd positief op Noorens verzoek. Ze moeten het allemaal eerst nog maar eens zien, zo viel hun reactie nog het beste samen te vatten.
'Ik zal dat in ieder geval meenemen naar Winsum en de positieve houding van de omwonenden aan de gemeenteraad overbrengen', aldus de voorzichtige gemeentewoordvoerder van Winsum.

Te veel inkijk

De bewoners van de Akkerstraat waren eigenlijk naar de Raad van State gekomen om korte metten te maken met het bestemmingsplan 'Recreatiecentrum Garnwerd'. Met dat plan wilde uitbater Nooren een terrein langs het Reitdiep verder ontwikkelen als recreatiegebied.
De tegenstanders zagen er niks in. Zij ervaren overlast van de bezoekers die vanaf de dijk in hun tuinen kijken. 'Eén van mijn buren zei dat hij in het dorp moet horen wat hij die ochtend in zijn tuin heeft gedaan, dat is niet meer leuk', aldus een bewoonster.

Camping

De Akkerstraatbewoners hadden daarvoor al problemen met een camping op die plek. Na veel heen en weer gepraat sloten de gemeente, de omwonenden en uitbater Nooren een convenant waarin afspraken waren gemaakt over de maximaal aanvaardbare geluidoverlast en over de wijze waarop de partijen met elkaar in overleg zouden gaan als er problemen rezen.
Het campingplan viel in het water en Nooren besloot een recreatiestrand op die plek aan te leggen. Na veel vijven en zessen ging de gemeenteraad akkoord. Het stoorde de Akkerstraatbewoners ook dat het eerder gesloten 'camping-convenant' geen deel meer uitmaakte van het bestemmingsplan.

Niet meer praten

'Welk deel van het convenant is nog relevant in de huidige situatie nu de camping er niet meer is', vroeg rechter en staatsraad R. Pans. Volgens de gemeentewoordvoerder niet veel meer, 'eigenlijk alleen nog de afspraken hoe de partijen conflicten uitpraten. Maar dat stelt ook niets meer voor nu Nooren absoluut niet meer met de omwonenden wil praten.'
Na de zitting zei de gemeentewoordvoerder nog met zoveel woorden dat uitbater Nooren het echt helemaal gehad heeft met de dwarsliggende Akkerstraatbewoners. De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak en de gemeenteraad zal binnen afzienbare tijd beslissen of er weer een nieuw bestemmingsplan moet komen.

Lees ook: