Middag-Humsterland gaat naar Westerkwartier

Het merendeel van de raad van Winsum legt zich neer bij de uitslag van de volksraadpleging. 85 procent van de inwoners van Middag-Humsterland vindt dat het gebied na de herindeling in de nieuwe gemeente Westerkwartier moet liggen.
'We zijn wel teleurgesteld omdat dit een mooi recreatief gebied is', zegt ChristenUnie-raadslid Nannet Gijzen.
Enkele partijen zien nog wat haken en ogen, zoals de financiële gevolgen. Bijvoorbeeld het CDA. 'Wat wij niet willen is dat de inwoners negatieve financiële gevolgen hiervan ondervinden', laat CDA-fractievoorzitter Peter Ritzema weten.

'Historische vergissing'

De VVD is als enige partij tegen de volksraadpleging. Het overdragen van de oude gemeente Ezinge is wat de partij betreft niet te onderbouwen.
Middag-Humsterland is een wierdenlandschap en past dus niet bij het Westerkwartier, vindt fractievoorzitter Harry Jonkman van de VVD: 'Wij begaan hiermee een historische vergissing.'

Garanties

Wel willen enkele raadspartijen dat het college enkele garanties vraagt van de gemeente Zuidhorn. Zoals het goed beheren van het natuurgebied, het overeindhouden van de school in Garnwerd en de financiële steun voor Museum Het Wierdenland.
'We kunnen geen garanties vragen en geen voorwaarden creëren. Maar we kunnen wel wat verzoeken indienen', vertelt burgemeester Rinus Michels. 'We weten dat Zuidhorn hart heeft voor het gebied, maar we weten niet hoe dat in de nieuwe gemeente Westerkwartier zal zijn.'

Financiële gevolgen opvangen

De colleges van de gemeenten Bedum, De Marne en Eemsmond gaan akkoord met het overdragen van de dorpen naar het Westerkwartier. Ook zijn ze bereid de financiële gevolgen op te vangen in de nieuwe gemeente Hoogeland, laat burgemeester Rinus Michels weten.
Alle raadspartijen behalve de VVD stemden voor het voorstel van het college om Middag-Humsterland over te dragen aan de gemeente Zuidhorn. Hoe de grens precies gaat lopen, wordt nog nader bepaald tijdens het proces van de herindeling.

Lees ook: