Eerste medaille voor Kromowidjojo op WK kortebaan in Canada

Zwemster Ranomi Kromowidjojo uit Sauwerd heeft dinsdagavond met de estafetteploeg de eerste Nederlandse medaille gepakt op de wereldkampioenschappen kortebaan. In het Canadese Windsor eindigde het kwartet van Oranje in de finale van de 4x100 meter vrije slag aanvankelijk als vierde, maar schoof op naar het podium na diskwalificatie van Canada
Kromowidjojo, die in Windsor haar wereldtitel op de 50 meter vrije slag verdedigt, zette met 51,36 een sterke splittijd neer. Alleen de Amerikaanse Kelsi Worrell was nog sneller (51,04).
De wereldtitel ging naar de Verenigde Staten, dat zegevierde met een tijd van drie minuten en 28,82 seconden. Italië pakte het zilver in 3.30,28. De 3.31,10 die Maud van der Meer, Marrit Steenbergen, Maaike de Waard en Ranomi Kromowidjojo samen neerzetten, bleek uiteindelijk goed voor brons.
Twee jaar geleden pakte Oranje bij de WK in Doha het goud in een wereldrecord van 3.26,53. Destijds behoorden Inge Dekker en Femke Heemskerk nog tot de ploeg. Dekker besloot na de Spelen van Rio te stoppen, terwijl Heemskerk een lange rustpauze heeft ingelast. Met de jonge talenten Steenbergen en De Waard erbij leken Van der Meer en 'Kromo' aanvankelijk naast de medailles te grijpen. De jury concludeerde echter dat de zwemsters uit Canada in de fout waren gegaan bij een overname, wat het gastland op diskwalificatie kwam te staan.