Cliënten voedselbanken krijgen straks verse groente

Wie bij een voedselbank moet aankloppen, krijgt straks verse groente. De Voedseltuin Westerkwartier in Opende heeft een subsidie van 25.000 euro in de wacht gesleept.
Daarmee, en met de twee andere voedseltuinen in Groningen, kunnen alle voedselbanken in onze provincie worden voorzien van groente die niet uit blik of de diepvries komt.
'Als je minder geld te besteden hebt, heb je ook minder geld te besteden aan verse groente', zegt gedeputeerde Eelco Eikenaar. 'Iedereen heeft gezond voedsel nodig. Dan krijgen de klanten van de voedselbank ook dat gezonde voedsel.'

Vooral vrijwilligers runnen tuin

De voedseltuin in Opende krijgt een oppervlakte van één hectare. Daarop staan straks twintig kweekbakken en negen tunnelkassen. De tuin wordt gerund door vrijwilligers, onder begeleiding van twee parttime vakkrachten.
In samenwerking met Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn worden er extra werkplekken aangeboden voor mensen die moeilijk aan een baan kunnen komen.

Extra activiteiten

Er komen ook extra activiteiten als educatie, foodclinics en een imkerij. De verwachting is dat de voedseltuin in het vroege voorjaar van start gaat.