Kleine 1.500 woningen in aardbevingsgebied moeten versterkt worden

Alle 1.450 woningen in het aardbevingsgebied die tot nu toe zijn geïnspecteerd, moeten bouwkundig versterkt worden. Dat meldt Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders.
De zwakke punten zijn in veel huizen van dezelfde orde. Het gaat daarbij met name om vloeren die verstevigd moeten worden, verbindingen die onveilig zijn en de aanpak van funderingen. Het gaat om huizen in Loppersum, 't Zandt, Ten Post, Overschild en Appingedam. Het besluit om ze te versterken is genomen op basis van de huidige Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR). 

'Niet acuut onveilig'

Van acute onveilige situaties is geen sprake, benadrukt Alders. Wel zijn 'in een handjevol gevallen' direct maatregelen getroffen. 
De betrokken huiseigenaren zijn inmiddels geïnformeerd. De komende tijd wordt voor de eerste vijfhonderd woningen een plan van aanpak gemaakt. Van deze huizen is zeker dat ze versterkt moeten worden. De kans dat hetzelfde voor de rest geldt, is volgens Alders 'zeer aannemelijk'.

'Zeer ingrijpend'

Alders vindt de uitkomst van de inspecties opvallend. 'Ik schrik hiervan. Dit is zeer ingrijpend', zegt hij.
Volgens hem is niet de conclusie te trekken dat ook in andere delen van het gebied veel woningen versterkt moeten worden. 'Daar kan ik nog niet op vooruit lopen. Dat moeten blijken uit nader onderzoek. Ook kan een evntuele aanpassing van de Nederlandse Praktijk Richtlijn daar nog een rol in spelen.'
Ook is volgens Alders nog niet te zeggen hoeveel het versterken van deze 1.450 woningen gaat kosten.