Worden stadse daken volgebouwd met zonnepanelen?

Over een kleine twintig jaar heeft de stad Groningen 1,7 miljoen zonnepanelen. Dat is althans de ambitie van burgemeester en wethouders.
De bestuurders willen al langer dat de stad in 2035 net zoveel energie opwekt als de inwoners verbruiken. Nu denken ze dat zonne-energie veertig procent daarvan voor zijn rekening kan nemen (500 megawatt). Eerder was dat niet meer dan twaalf procent.

Meerdere zonneparken gepland

De zonnepanelen moeten voor de helft in zonneparken komen te liggen. Er staan al zonneparken gepland voor Vierverlaten, Roodehaan en Woldjerspoor.
Daarnaast loopt er onderzoek naar een zonnepark in Meerstad-Noord. Daar is volgens wethouder Mattias Gijsbertsen zevenhonderd hectare aan ruimte. Dat park alleen al zou de helft van het benodigde aantal megawatt kunnen realiseren.

Woningbouw Meerstad kan doorgaan

Volgens Gijsbertsen komt woningbouw in Meerstad daardoor niet in gevaar. Meerstad-Noord is het laatst aan de beurt om te ontwikkelen en zonneparken kunnen ook tijdelijk worden aangelegd.
De andere helft van de zonnepanelen moet op Groninger daken komen te liggen. De gemeente bekijkt welke eigen gebouwen daarvoor geschikt zijn. Bedrijven en stadjers moeten worden verleid om panelen te plaatsen.
Mogelijk kunnen ze bij de gemeente goedkoop geld lenen voor de aanschaf van panelen.

Werk aan de winkel

Om het doel van 1,7 miljoen panelen in 2035 te halen moeten er de komende jaren nog honderdduizenden panelen bijkomen. Tot nog toe zijn er concrete plannen voor niet meer dan honderdduizend panelen in 2018. Gijsbertsen: 'Het doel is ambitieus, maar niet onrealistisch.'