Folkingestraat: 'Laat de camera's hangen'

Winkeliers en bewoners van de Folkingestraat in Groningen doen een klemmend beroep op de gemeente om de camera's daar zeker een jaar te laten hangen.
Sinds de prostitutie uit het A-kwartier is verbannen houden drugsdealers zich op in het gebied rond de Folkingestraat. Bewoners, winkeliers en passanten klagen over intimidatie, bedreigingen, diefstal, mishandeling en overlast.

Het gaat beter

Inmiddels hangen er politiecamera's en werkt de politie met gebieds- en samenscholingsverboden. Sindsdien gaat het beter. Maar dat betekent niet dat de camera's binnenkort weer weg kunnen, vinden bewoners en ondernemers.
Pol de Bruin van de winkeliersvereniging: 'Je kunt er niet vanuit gaan dat het goed gaat. Een aantal dealers van het begin hebben ze kunnen oppakken en die komen ook weer terug. Na een jaar kan je met cijfers komen of iets wel of niet werkt.'

Gemeentecamera's

De camera's die er nu hangen zijn van de politie en die mogen er maar drie maanden hangen. Burgemeester Peter den Oudsten vraagt nu toestemming aan de gemeenteraad om een jaar lang gemeentecamera's te plaatsen. Eind december neemt de raad een besluit.
De kwestie leidt tot verdeeldheid onder collegepartijen. PvdA en VVD zijn voor; D66 en GroenLinks hebben bezwaren, bijvoorbeeld vanwege inbreuk op de privacy.