Kunst in de kerk van Appingedam

Schilderijen, keramiek en beeldhouwwerk: Appingedam staat er zaterdag vol mee. Tijdens de negende editie van Kunst in de Kerk laten kunstenaars uit de regio in de Nicolaïkerk en de aangrenzende Franse School hun werk zien.
Veertig kunstenaars

De organisatie is in handen van de Damster kunstenares Greet Dijkstra. Samen met haar man heeft ze ruim veertig kunstenaars gevonden die hun werk demonstreren aan de bezoekers.
Veel talent
'In deze regio zit zo veel talent', zegt Dijkstra. 'In de kerk hebben we voornamelijk professionals die komen exposeren. Maar omdat er vreselijk veel mensen zijn die zonder kunstacademie ook de meest mooie dingen maken, hebben we in de Franse school speciaal voor hen ook een plek gereserveerd.'

Professionals en amateurs
Dijkstra vindt het belangrijk dat naast professionals ook amateurtalent uit de Eemsdelta een plek heeft om te exposeren. 'Ik heb al zo veel mooie werken gezien die anders aan niemand worden getoond. Dat is echt zonde. Daarom biedt Kunst in de kerk ook ruimte voor de amateur met talent.'

Lutje WinterWelVaart
Naast kunst in de Nicolaïkerk en de Franse school is er meer te beleven in Appingedam. 'Het centrum vorm weer het decor van Lutje WinterWelVaart', zegt Dijkstra. 'En achter de kerk is een kerstmarkt. Er is dus zaterdag vanaf elf uur 's ochtends van alles te doen. Gezellig dus', zegt ze lachend.