'1450 woningen versterken is zeer forse klap voor Groningen'

© Siese Veenstra/ANP
'Dit is een zeer forse klap voor Groningen. De gevolgen van deze enorme operatie zijn nauwelijks te overzien.'
Zo reageert het Groninger Gasberaad op de mededeling van Nationaal Coörinator Groningen (NCG) Hans Alders dat 1450 woningen versterkt moeten worden. Het gaat daarbij om alle huizen die tot nu toe geïnspecteerd zijn.

Een brief, en dan?

'Vandaag krijgen de eerste 1450 bewoners van het gebied een brief met de mededeling dat hun woning niet aan de veiligheidsnorm voldoet. En dan? Op de vraag wanneer het ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd krijgen we geen antwoord', reageert Susan Top van het Gronings Gasberaad.

Gezinnen uit hun woning

Ook de gemeente Ten Boer wil dat er haast wordt gemaakt. Er moeten de komende jaren honderden gezinnen en duizenden in het hele gebied voor korte of lange tijd uit hun woning. Dat schrijft de gemeente in een reactie.
Burgemeester André van Nadort: 'Wij zitten bovenop de aanpak. Alles moet zorgvuldig en zo snel mogelijk voor onze inwoners verlopen. Ze hebben er immers niet gevraagd.'

Gaskraan verder dicht

Hij wijst er ook op dat het zo massaal versterken, ook moet leiden tot het verder dichtdraaien van de gaskraan. 'Deze versterkingsopgave is niet in vijf jaar te realiseren. Dus moet voor de veiligheid van de inwoners het winningsniveau verder omlaag.'