Jongerenombudsman Groningen moet vooral niet aan bureau plakken

Hij moet zelf de stad intrekken om met zoveel mogelijk jongeren te spreken. Dat blijkt uit de vacature die de gemeente heeft opgesteld.
De jongerenombudsman in de stad moet het aanspreekpunt zijn voor jongeren tot 23 jaar voor hun wensen en ideeën. Ook moet hij ervoor zorgen dat jongeren weten waar ze met klachten over jeugdzorg terecht kunnen. Uiteindelijk doel van de gemeente is dat alle jongeren veilig opgroeien en kans krijgen hun talenten te ontwikkelen.

Naar voorbeeld van Den Haag

Groningen volgt het voorbeeld van de gemeente Den Haag. Daar heeft de jongerenombudsman een soortgelijke rol. In Den Haag kwam de ombudsman onder andere met een rapport over de problemen die jongeren ervaren als ze achttien worden en niet meer onder jeugdzorg vallen. Dit levert vaak vervelende situaties op, omdat ze bijvoorbeeld door hun leeftijd de jeugdinstelling uit moeten. 

Meteen voor zes jaar

De gemeente Groningen besloot een paar maanden geleden om een ombudsman voor jongeren in het leven te roepen. Toen werd gedacht aan een pilot van een jaar, maar dat blijkt niet te kunnen. Een ombudsman moet altijd voor zes jaar worden benoemd. 

Dag per week

De jongerenombudsman werkt samen met de gewone gemeentelijke ombudsman en met de nationale (kinder)ombudsman. Het is een baan voor een dag per week. Naar verwachting benoemt de raad de ombudsman komend voorjaar.
In de zomer werd al bekend dat Groningen een jongerenombudsman krijgt. Nu heeft de rol dus meer invulling gekregen.