Instellingen

Primeur: asielzoeker mag zich niet meer in Ter Apel vertonen

Een primeur voor burgemeester Leontien Kompier
Een primeur voor burgemeester Leontien Kompier © RTV Noord
Een vluchteling uit het asielzoekerscentrum in Ter Apel mag zich voorlopig niet meer in de bebouwde kom van het dorp vertonen. Burgemeester Leontien Kompier heeft de man een gebiedsverbod voor drie maanden opgelegd.
Vaker met politie in aanraking

De asielzoeker is sinds zijn verblijf in Ter Apel herhaaldelijk met de politie in aanraking gekomen. 'Hij heeft zich schuldig gemaakt aan winkeldiefstal, bedreiging en de handel in softdrugs', aldus een woordvoerder van de gemeente.

Eerste keer gebiedsverbod

Kompier kondigde vorige week een aantal maatregelen af om de overlast van asielzoekers uit veilige landen aan te pakken. Eén van de maatregelen is het opleggen van een gebiedsverbod. Het is de eerste keer dat de burgemeester van deze maatregel gebruik maakt.

Veilige landen

Veel asielzoekers uit veilige landen komen uit Marokko en Algerije. Zij weten dat ze geen verblijfsvergunning krijgen in Nederland, maar gaan na hun asielaanvraag wel een asielprocedure in. De tijd die ze in Nederland overbruggen, gebruiken ze om toe te slaan in bijvoorbeeld Delfzijl of bij het uitgaansleven in Groningen.