Raad Groningen: 'Moet nieuw cultuurcluster zo duur zijn?'

De gemeenteraad van Groningen stelt kritische kanttekeningen bij de plannen voor een cultuurcluster op het Ebbingekwartier in de stad. Vooral de kosten leiden tot opgetrokken wenkbrauwen bij een groot aantal fracties.
Nieuwbouw kost miljoenen

In het nieuwe pand aan de Bloemsingel en de Kolendrift krijgen de organisaties Het Houten Huis, Club Guy & Roni en de Noordelingen een plek. Het pand komt naast de Machinefabriek, waar het Noord Nederlands Toneel zit. De nieuwbouw kost meer dan vier miljoen euro.

Architectonische toevoeging

De SP wijst erop dat er ook ontwerpen voor de nieuwbouw waren, die veel minder kosten. Waarom dan toch de dure variant? Wethouder Paul de Rook (D66) antwoordt dat het verschil zit in 'de architectonische toevoeging' voor het gebied.

Stedelijke impact

Ook de gevolgen voor omwonenden bevallen veel fracties niet. Een rijtje huizen aan de Bloemsingel krijgt het nieuwe gebouw pal voor de deur. De Rook zegt daarover dat de stedelijke impact van het pand zo groot is, dat de gemeente de plannen toch door wil zetten. De buurt mag wel meedenken over de inpassing.
Eind december moet duidelijk zijn of de wethouder de raad heeft weten te overtuigen. Dan valt het besluit over het cultuurcluster.