Strijden voor meer AED's: 'Daar redden we levens mee'

Ruud Boven met een AED
Ruud Boven met een AED © Steven Stegen/RTV Drenthe
In het oostelijke deel van het uitgestrekte dorp Valthermond moeten meer AED's komen. Dat zegt inwoner Ruud Boven, die als verpleegkunde bij Treant werkt.
Alleen voor intern gebruik

Ruud Boven kwam onlangs toevallig over de vloer bij zorgcentrum De Prinshoeve, gevestigd in de voormalige basisschool. 'Daar hangt een AED, maar die was alleen voor intern gebruik. Ik raakte daarover in gesprek met het bedrijf, met als gevolg dat hun AED nu voor iedereen beschikbaar komt. Toen dacht ik: eigenlijk hebben we er wel een stuk of vier, vijf nodig', vertelt hij tegen
.
In actie komen
Boven besloot daarop om zelf in actie te komen. Hij gaat deze week met folders rond in het dorp. Hij hoopt dat bedrijven en particulieren willen meebetalen aan de aanschaf van de defibrillatoren. Die kosten tussen de 1.500 en 2.000 euro per stuk.

Ook wil Boven een groep vormen van mensen die de levensreddende apparaten kunnen bedienen. Ze krijgen dan via de meldkamer een bericht als iemand in de buurt een hartstilstand heeft.

Wit gebied

Juist in het oostelijke deel van Valthermond is het volgens Ruud Boven belangrijk dat er AED's beschikbaar komen. 'Het is nu toch wel een wit gebied. De ambulance moet uit Emmen komen. Die is hier nooit binnen de zes minuten. Die periode van zes minuten is cruciaal. We kunnen hier echt levens mee redden.'