Zuidhorn prijst Winsum voor afstaan Middag-Humsterland

Het Middag-Humsterland komt na de herindeling in zijn geheel in de nieuwe gemeente Westerkwartier te liggen.
Nadat de gemeenteraad van Winsum dinsdag al had besloten Feerwerd, Ezinge en Garnwerd af te staan aan Westerkwartier, was het woensdagavond de beurt aan de raad van Zuidhorn om een besluit te nemen over de toekomst van het gebied.
Het besluit van beide gemeenteraden is het gevolg van een volksraadpleging die onlangs in het gebied werd gehouden. Daarin sprak een ruime meerderheid van de inwoners zich uit voor aansluiting bij Westerkwartier.

Grenzenloos Gunnen

Het Middag-Humsterland ligt nu in de gemeenten Winsum (Feerwerd, Ezinge en Garnwerd) en Zuidhorn (Oldehove, Niehove, Saaksum en Den Ham). In Grenzenloos Gunnen, het oorspronkelijke herindelingsplan van de commissie-Jansen, werd het gebied in zijn geheel ingedeeld in de nog te vormen gemeente Hoogeland (Winsum, De Marne, Bedum en Eemsmond).
Voor de gemeenteraad van Zuidhorn was dat onacceptabel. De raad dwong een volksraadpleging af, waar ook de raad van Winsum mee instemde.

Glashelder

Na de raadpleging moesten de raden een besluit nemen over de toekomst van de dorpen in hun eigen gemeenten. De uitslag was glashelder. De raad van Winsum respecteerde de wens van de meerderheid van de inwoners en gunde Feerwerd, Ezinge en Garnwerd aan Westerkwartier.
Dat besluit werd in de raad van Zuidhorn met complimenten overladen. 'Winsum is over zijn eigen schaduw heen gestapt en heeft grootmoedig een moeilijk besluit genomen', klonk het unaniem.

Gebiedscommissie

De raad van Zuidhorn stemde unaniem in met het instellen van een gebiedscommissie voor het Middag-Humsterland. Die commissie, waarin beide gemeenten, inwoners en vertegenwoordigers van een breed scala aan organisaties plaats moeten nemen, moet de overgang van de ene naar de andere gemeente zo soepel mogelijk laten verlopen.