Kromowidjojo wint estafette-zilver op WK korte baan

© Archief RTV Noord
Ranomi Kromowidjojo heeft woensdag bij de WK kortebaan zilver gewonnen met de gemengde Nederlandse estafetteploeg op de 4x50 meter vrije slag.
Samen met Jesse Puts, Nyls Korstanje en Maaike de Waard moest de zwemster uit Sauwerd alleen Rusland voor zich dulden.

Nationaal record

Het gemengde kwartet bezorgde Nederland de tweede medaille in het Canadese 25 meterbad, na het brons van de estafettezwemsters dinsdag op de 4x100 vrij.
Dankzij een sterk optreden van Kromowidjojo dook slotzwemster De Waard als eerste het water in voor de laatste 50 meter, maar zij werd gepasseerd door Rozalija Nasretdinova. De Russin bezorgde haar land het goud in een totaaltijd van 1.29,73. De Nederlandse ploeg werd tweede in een nationaal record van 1.29,82.

Aan kop

Puts opende in 21,27, waardoor het kwartet van Oranje na de eerste twee baantjes aan kop lag. De zeventienjarige debutant Korstanje zakte terug naar de derde plek, maar 'Kromo' zorgde ervoor dat Nederland weer de leiding nam.
De Waard slaagde er echter niet in het af te maken. De twintigjarige zwemster bleef ternauwernood de Canadese Sandrine Mainville voor, die het gastland brons bezorgde in 1.29,83.

Finale honderd vrij

Kromowidjojo boekte woensdag nog meer succes op het mondiale zwemtoernooi. Ze haalde de finale van de 100 meter vrije slag door in de halve finales de vijfde tijd neer te zetten: 52,76 seconden. Daarmee was ze een fractie langzamer dan eerder op de dag in de series (52,75).

Concurrentie

De Australische Brittany Elmslie en de Canadese favoriete Penny Oleksiak, de olympisch kampioene op de 100 vrij, noteerden beiden de beste tijd in de halve finales: 52,19. Kromowidjojo krijgt donderdag in de finale ook concurrentie van Rikako Ikee uit Japan, de Canadese Sandrine Mainville, Federica Pellegrini uit Italië, Zhu Menghui uit China en de Russin Veronika Popova.