'Bij zoutwinning daalt de bodem wel, maar het veroorzaakt geen schade'

Zoutwinningsbedrijf Nedmag is verbaasd dat de gemeente Hoogezand-Sappemeer niet wil meewerken aan de komst van een winningslocatie bij Kiel-Windeweer.
Volgens de gemeente veroorzaakt de voorgenomen zoutwinning veel onzekerheid en onrust bij de bevolking, die toch al te kampen heeft met aardbevingsschade en de voorgenomen plaatsing van windmolens in de omgeving van Meeden.

Geen schade

Nedmag-directeur Bert Jan Bruning benadrukt echter dat er bij zoutwinning wel sprake kan zijn van bodemdaling, maar dat dit geen schade veroorzaakt.
'We winnen al op andere locaties. Daar zakt de bodem wel wat, maar er is geen bewijs voor schade door deze daling.'

Jammer

Hij vindt het jammer dat de gemeente de plannen nu al naar de prullenbak verwijst, nog voordat Nedmag en Hoogezand-Sappemeer om tafel hebben gezeten.
'Het gemeentelijk bestuur heeft ook een verantwoordelijkheid als het om de economische ontwikkeling van het gebied gaat', aldus Bruning.

Zorgen

De directeur zegt begrip te hebben voor de zorgen die de inwoners van Kiel-Windeweer hebben. 'We hopen met voorlichting deze zorgen weg te kunnen nemen. Maar daar moeten we wel de kans voor krijgen.'
Wethouder José van Schie: 'Kiel-Windeweer geldt als een beschermd dorpsgezicht dat niet gebaat is bij bodemdaling. In de afgelopen jaren is er veel geld geïnvesteerd in de vaarrecreatie en de zoutwinning leidt tot kapitaalvernietiging.'

Den Haag

Het feit dat de gemeente de kont tegen de krib gooit, betekent nog niet dat het boek dicht kan. Nedmag kan proberen via Den Haag alsnog groen licht te krijgen. Het bedrijf heeft al laten weten dit te zullen doen.
'Maar de deur blijft ook altijd open voor de gemeente', zegt Bruning.

Lees ook: