Tesla? Adorper bouwde 180 jaar geleden al een elektrische auto

De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla en Groningen. Op het eerste oog lijken zij niets met elkaar gemeen te hebben. Maar wat slechts weinigen weten is dat de elektrische auto eigenlijk een Groningse vinding is.
Sibrandus Stratingh

Professor Sibrandus Stratingh uit Adorp bouwde in 1835 het eerste elektrische voertuig. Dit wagentje is één van de topstukken van het Groninger Universiteitsmuseum. Stratingh heeft er nooit een grotere versie van gemaakt; hij overleed enkele jaren na de bouw van het autootje.
Na zijn dood raakte de elektrische auto in de vergetelheid. De vinding mocht dan revolutionair zijn; ze bracht ook allerlei problemen aan het licht, die ervoor zorgden dat de elektrische auto niet van de grond kwam.

Replica's

Een paar jaar geleden begon filmer en instrumentmaker Anton Stoelwinder uit Gorredijk met het maken van replica's van het wagentje van Stratingh. Ondertussen probeert minister Kamp van Economische Zaken Tesla naar Nederland te halen. Als het aan de provincie Groningen ligt, komt de 'gigafactory' voor elektrische auto's in de Eemshaven. Het provinciebestuur werkt aan een 'bidbook' om Tesla er van te overtuigen dat Groningen en de elektrische auto een goede combinatie is. Voor Stoelwinder is dat zo klaar als een klontje: 'Als de Tesla-fabriek hier komt, zullen veel Groningers zo'n auto willen. De elektrische auto is hier per slot van rekening uitgevonden'.

Lees ook: