Gepest jongetje is nu multimiljonair: nanananana!

Twaalf jaar is hij als hij de basis legt voor een online-computerspel. Nu, ruim elf jaar later, is hij multimiljonair. Ricky Pietens (24) leeft zijn eigen 'American Dream'. Niet in een groot glimmend kantoorgebouw, maar gewoon vanuit zijn kamer in het ouderlijk huis in Oldekerk.

Het spel dat Ricky maakt heet Mafiaway. Spelers kunnen zich online een echte mafioso voelen. Door middel van drugshandel, bankovervallen en zelfs moorden kan de speler stijgen in rangorde.

Goud
Het is een gratis spel, maar als je echt wilt meetellen moet je credits aanschaffen. Met die credits kun je kogels kopen, een moordenaar huren, een vluchtauto bestellen of tijdelijk onderduiken. Als Ricky het spel in 2005 ontwerpt, weet hij nog niet dat hij goud in handen heeft.

160 euro
Binnen één maand nadat de basisversie van Mafiaway online gaat, registreren driehonderd mensen zich als lid. Ricky verkoopt voor 160 euro aan credits. 'Dat vond ik als jongen van 12 jaar een heel groot bedrag', blikt hij terug.

Rinkelende kassa
Daarna gaat het snel. Binnen drie maanden staat de teller op zevenduizend leden en de omzet stijgt navenant. Zonder reclame te maken, zet de groei door. In 2011 noteert Mafiaway gemiddeld tussen de vijftig- en zestigduizend leden, en vijftien miljoen pageviews per dag.

Al die spelers bestellen credits bij Ricky om naar hartelust te kunnen stelen en moorden. Het hoogste doel: de rang van Godfather bereiken en behouden. De kassa in Ricky's kamertje rinkelt onophoudelijk.

Afbeelding

Pesten
Ricky is geboren en getogen in Oldekerk, waar hij de basisschool bezoekt. Erg fijn heeft hij het er niet. Hij heeft blond krulhaar en een bril en wordt daar mee gepest. 'Schaap en nerd werd ik genoemd', zegt Ricky. 'Nu lach ik erom, maar toen zat ik er echt mee'.

De pesterijen duren niet even, maar jarenlang. Het heeft tot gevolg dat Ricky een teruggetrokken leven gaat leiden. Hij zit liever thuis achter z'n pc dan dat hij buiten speelt.

Perfectionist
'Als het buiten 30 graden was en iedereen naar het zwembad ging zat ik binnen met de gordijnen dicht te programmeren', herinnert Ricky zich. Hij breidt het spel verder uit, er komen steeds meer opties voor mensen die zich online willen uitleven als 'misdadiger'.
Ricky is perfectionist: alles moet er picobello uitzien.

Onvoldoendes
De Oldekerker is een slimme leerling. Na de basisschool gaat hij naar de brugklas havo/vwo van het Augustinus in Groningen. Het eerste half jaar gaat het prima, hij haalt goede cijfers. Maar Mafiaway blijft groeien en hij besteedt meer aandacht aan programmeren dan aan school.

Zijn cijfers hollen achteruit en Ricky stroomt af naar het vmbo van De Borgen in Grootegast. Maar ook daar blijven de onvoldoendes komen en in het tweede jaar blijft Ricky zitten.

School of spel?
Uiteindelijk komt hij, zonder diploma van de middelbare school, op het mbo van het Noorderpoortcollege in Groningen terecht. Hij studeert ICT op een relatief laag niveau. Ricky: 'Binnen anderhalve week had ik de stof voor het hele jaar onder de knie'.

Ook het jaar daarna, een niveau hoger, houdt hij nog vol, maar daarna is het afgelopen. 'Ik moest me focussen op school of op het spel. Mafiaway liep als een tierelier, dus de keuze was snel gemaakt'.

Buitenland
Ricky probeert het spel ook in Duitsland en Engeland aan de man te brengen, maar dat lukt niet. 'Waarom het hier een succes is en daar niet, weet ik niet', Ondertussen werkt hij ook aan een andere game: Grandwar. in dit spel moeten spelers een eigen legerbasis bouwen en ten strijde trekken. Ook dit spel heeft vooralsnog niet veel succes.

Afbeelding

App
Hij blijft zich daarom richten op de verdere ontwikkeling van Mafiaway. Hij ontwerpt een app waarmee het spel op smartphone en tablet kan worden gespeeld. Sinds 2012 is het aantal leden gedaald tot ruim 34.000, maar dat aantal is al drie jaar stabiel. De omzet is ongeveer een half miljoen euro per jaar. De kosten zijn laag, want veel meer dan een goede computer heeft Ricky niet nodig.

Kritiek
Er is ook kritiek. Mafiaway zou verslavend zijn en sommige spelers zouden onverantwoord veel geld uitgeven aan credits. Ongeveer vijf keer per jaar zoeken ouders van jonge spelers contact met de Oldekerker, omdat hun kinderen, onopgemerkt door vader of moeder, via de telefoon voor honderden euro's hebben besteld.

Ricky bekijkt die gevallen zorgvuldig en betaalt soms terug. 'Ik verdien er genoeg mee en wil niet dat anderen er last van hebben.'

Zes nullen
Ook al staat er een getal met zes nullen op de bankrekening van Ricky, dat betekent niet dat hij het geld over de balk smijt. Hij heeft een mooie auto en gaat graag met zijn twee beste vrienden of zijn vriendin op vakantie, maar geld verbrassen zit niet in zijn aard. Hij stopt de winst liever in beleggingen.

Veel luxe heeft Ricky niet nodig: hij woont nog steeds in zijn ouderlijk huis samen met zij n vriendin, moeder, stiefvader en broer. 'Vijf personen dus, op een woonoppervlakte van honderd vierkante meter', lacht hij.

En de jongens die hem vroeger hebben gepest? 'Daar kan ik nu een lang neus naar maken.'
Meer over dit onderwerp:
OLDEKERK
Deel dit artikel:

Recent nieuws