Groningse astronomen laten proefballon op vanaf de Zuidpool
Ontwikkelaar telescoop: 'De ballon vult de Euroborg qua volume'
Op de Zuidpool wordt donderdagavond een enorme ballon opgelaten van het Gronings-Utrechtse astronomie-instituut SRON. In de ballon zit een telescoop van miljoenen euro's die aan de rand van de atmosfeer de ruimte in gaat turen.
Het is een heel nieuw type kijker waarmee helemaal naar de geboorte van het heelal kan worden gekeken.
Infraroodlicht
Deze telescoop, STO2, kijkt in het infraroodspectrum, waarin nu nog weinig onderzoek naar is gedaan. Infraroodlicht kan door stofwolken in het heelal dringen.
Het onderzoek moet bijvoorbeeld verklaren hoe er zulke hete sterrenstelsels en zulke koude stofwolken zijn. Het is op zoek naar zuurstofatomen. De mate waarin die voorkomen zegt iets over de ontstaansgeschiedenis van het heelal.
Weinig wind
Aan de rand van de atmosfeer kan deze straling ongehinderd worden opgevangen. De ballon wordt losgelaten op de Zuidpool omdat daar weinig en bovendien voorspelbare wind is.
Daardoor staat nu al vrijwel vast dat de ballon over twee weken weer precies op de plaats hangt waar hij nu ook is losgelaten.
Proefballon
Het experiment is met recht een proefballon te noemen. De apparatuur is nog onvoldoende getest om al mee te sturen met een (veel duurdere) missie met een satelliet. De bedoeling is dat dat op termijn wel gaat gebeuren.
De missie is in opdracht van de NASA. Behalve SRON doet ook de TU Delft mee met de missie.