Hoogezand-Sappemeer houdt reïntegratietrajecten tegen het licht

De vakbond voerde donderdag actie tegen de werkervaringsconstructie bij PostNL
De vakbond voerde donderdag actie tegen de werkervaringsconstructie bij PostNL © Archief RTV Noord
De gemeente Hoogezand-Sappemeer gaat onderzoeken of mensen in de bijstand op de juiste gronden bij PostNL aan het werk worden gezet.
Het gaat om reïntegratietrajecten, waarbij bijstandsgerechtigden in sorteercentrum Kolham aan de slag gaan zonder daarvoor een salaris te krijgen. Het werk geldt als een 'stage' om ervaring op te doen. Wie weigert, loopt het risico gekort te worden op de bijstandsuitkering.

Dossiers opnieuw bekijken

'We willen de mensen alleen de stage laten doen als dat zinvol is', zegt wethouder Peter Verschuren (SP) tegenover de NOS. 'Op basis van enkele gevallen die de FNV aan het licht brengt, gaan we nu de dossiers opnieuw bekijken. Mogelijk wordt er te weinig begeleiding gegeven. Ook kan het zijn dat het opdoen van 'werkritme' niet voor alle mensen nodig is.'

Arbeidshandicap of 'gewoon' werkloos

De banen bij het sorteercentrum zijn bedoeld voor mensen met 'een structurele afstand' tot de arbeidsmarkt. Meestal gaat het dan om mensen met een arbeidshandicap. In Hoogezand komt ook een andere categorie mensen bij PostNL terecht: mensen die hun baan hebben verloren en in de bijstand zijn beland. Het werk maakt dan onderdeel uit van een reïntegratietraject.
'Bij zo'n reïntegratietraject moet er maatwerk zijn. Een persoonlijk plan van aanpak en individuele evaluaties', zegt Wilma Nieveen van de FNV. 'Dat ontbreekt allemaal bij de werkplekken bij PostNL in Hoogezand. Alle dossiers die wij hebben ingezien zijn precies hetzelfde. Alleen de handtekeningen verschillen.'