Centrum Veilig Wonen houdt ruim twee miljoen euro over

Het Centrum Veilig Wonen (CVW) heeft in het eerste jaar van zijn bestaan twee miljoen euro overgehouden. De helft van de opbrengst gaat naar de aandeelhouders: verzekeraar CED en adviesbureau Arcadis.
De rest, ruim een miljoen euro, wordt in de reserves gestopt. Dat geld is nodig om de continuïteit van het bedrijf te garanderen, aldus woordvoerder Arjan van de Leur van het CVW.

Jaarverslag
Deze cijfers staan in het jaarverslag, dat deze week bij de Kamer van Koophandel (KvK) is gedeponeerd. Ze zijn door Schokkend Groningen naar buiten gebracht.

Volgens Van de Leur komt de opbrengst van twee miljoen euro uit een vaste toeslag op de uurtarieven, die door de NAM wordt betaald. 'En dat is vantevoren zo afgesproken', licht de CVW-woordvoerder toe.

Op afstand
Het CVW nam begin vorig jaar de schade-afwikkeling in het aardbevingsgebied over van de NAM. Met als doel de zwaar bekritiseerde NAM meer op afstand te zetten. Daarvoor werd een consortium van bedrijven opgericht, met verzekeringsconcern CED (45 procent) en adviesbureau Arcadis (55 procent) als aandeelhouders.

Er is nog steeds veel kritiek op de te grote rol van de NAM bij het schadebureau in Appingedam. Zo willen de Provinciale Staten van Groningen dat de banden met de NAM helemaal worden doorgesneden. Met als uitgangspunt dat het gasconcern alleen maar betaalt en dus geen zeggenschap meer heeft over de gang van zaken bij de schade-afwikkeling.

Omzet
In het eerste jaar draaide het schadebedrijf een omzet van 27,4 miljoen euro. Na aftrek van belastingen bleef daar aan het eind van het jaar ruim twee miljoen euro van over. In die cijfers zijn ook de aanloopkosten van het nieuwe bedrijf verwerkt.

Salarissen
In totaal werd er in het eerste jaar ruim drie miljoen euro aan salarissen uitbetaald. Op de loonlijst stonden zeventig mensen. Daarnaast werd er aan het uitbesteden van werk en andere externe kosten ruim vijf miljoen euro uitgegeven.

Inmiddels is het personeelsbestand fors gegroeid. Er werken nu 250 mensen bij het CVW. Ook is dit jaar het nieuwe onderkomen in Appingedam uitgebreid.

Klachten
In totaal zijn in het eerste jaar 34.000 schademeldingen verwerkt. Over de behandeling daarvan kwamen 139 klachten bij het CVW binnen. Daarnaast trokken nog eens 47 ontevreden gedupeerden bij de Onafhankelijk Raadsman Gaswinning aan de bel over de werkwijze van het schadebedrijf in Appingedam.
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok APPINGEDAM
Deel dit artikel:

Recent nieuws