NAM wordt alsnog gehoord over veroorzaken bevingsschade

De NAM wordt als beklaagde gehoord over het veroorzaken van bevingsschade in het Groninger gasveld. Dat heeft het gerechtshof Leeuwarden besloten.
De Groninger Bodem Beweging (GBB) wil dat de NAM strafrechtelijk vervolgd wordt. De beweging vindt dat de NAM 'door de onverantwoorde wijze van gaswinning jarenlang willens en wetens de levens van de bewoners in het gaswinningsgebied in de waagschaal heeft gelegd'.

Artikel 12-procedure
Het Openbaar Ministerie verwierp het verzoek een jaar geleden, waarop de GBB naar het gerechtshof in Leeuwarden voor een zogenaamde artikel 12-procedure. Die kunnen burgers gebruiken wanneer ze het niet eens zijn met een beslissing van het Openbaar Ministerie om iemand niet te vervolgen.

Deze rechtsgang werpt zijn vruchten af. Het hof sommeert het OM om in elk geval een onderzoek te starten en de NAM te horen.

Advocaat Spong is hoopvol
'De tussenbeslissing van het hof om de NAM te horen, geeft aan de strafrechtelijke verwijten door het hof zeer serieus worden genomen', zegt Gerard Spong, advocaat namens de GBB.

'Ik heb goede hoop dat deze beslissing een opmaat is naar de strafrechtelijke vervolging van de NAM.'

Lees ook:
- Bodembeweging wil alsnog strafvervolging NAM
- OM gaat NAM niet vervolgen voor gaswinning
- Rechter buigt zich over verzoek tot strafvervolging NAM
- Aardbevingsupdate november: knokken tegen het gasbesluit
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok LEEUWARDEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws