Jozef, Maria en het kindeke Jezus staan tussen de antieke rijtuigen

Tientallen bijzondere kerststallen midden tussen antieke rijtuigen. In Museum Nienoord in Leek is vanaf vrijdag de expositie Op weg naar het Begin te zien. De kerststallen zijn verzameld door de in Zevenhuizen geboren Jacob Graansma.
Graansma begon zijn verzameling toen hij een kerststal erfde. In de loop van de jaren is de collectie uitgegroeid tot zo'n honderdvijftig.

Kerststalcultuur

De kerststallen komen vooral uit België, Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Tirol (het Duitstalige deel van Italië). 'Daar zit het meer in de cultuur dan bij ons in Nederland. Hele families maken daar kerststallen. Dat wordt van generatie op generatie doorgegeven. Vooral het houtsnijwerk komt daar vandaan.'

Handgemaakt

De kerststallen van Graansma komen niet uit een warenhuis. 'Ik verzamel alleen unieke stukken. Kerststallen uit massaproductie vind ik niet mooi. Ik let vooral op de handen en de gezichtsuitdrukkingen van de figuren. Als ik daardoor wordt geraakt dan ik die stukken graag in mijn collectie hebben.'
De tentoonstelling Op weg naar het Begin is te zien tot en met 8 januari. Jozef, Maria, het kindeke Jezus, de drie wijzen uit het Oosten, de ezel, alle hoofrolspelers in het kerstverhaal zijn te zien tussen de rijtuigen.