Vakbond FNV stuurt gemeente Groningen aanmaningen voor thuiszorg

De gemeente Groningen houdt zich niet aan de wettelijke termijn, waarbinnen een nieuwe aanvraag voor huishoudelijke hulp moet worden afgehandeld. Dat zegt vakbond FNV Zorg en Welzijn.
De vakbond heeft haar jurist daarom aanmaningen naar de gemeente laten sturen.

'In strijd met de wet'

De FNV heeft een actiepunt in Groningen, waar inwoners van de stad met hulp van de vakbond een bezwaar kunnen indienen tegen de korting op hun huishoudelijke hulp. Bestuurder Maureen van der Pligt van FNV Zorg en Welzijn: 'Op ons spreekuur hebben we tientallen mensen gehad die zonder deugdelijk onderzoek zijn teruggezet in uren hulp. Schandalig. Dit is in strijd met de wet WMO 2015. De gemeente is hiermee verantwoordelijk voor de race naar beneden die in de thuiszorg plaatsvindt. Want dit leidt niet alleen tot schrijnende situaties bij kwetsbare ouderen, maar ook bij thuiszorgmedewerkers die hun baan verliezen'.

'De rechter moet beslissen'

Samen met thuiszorgers en hun cliënten heeft de vakbond meerdere malen actiegevoerd.
Een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep in mei toonde aan dat Groningen inderdaad niet volgens de wet handelt. 'De eerste officiële bezwaren en nieuwe aanvragen voor huishoudelijke hulp zijn in oktober ingediend bij de gemeente. Die hebben nog niet geleid tot aanpassing van het beleid. Dan zal uiteindelijk de rechter moeten beslissen of Groningen zich aan de wet houdt of niet', aldus jurist Wevers van de vakbond.