Boomstra neemt alle risico's en wordt beloond met remise

Groenendijk en Boomstra bij een eerdere WK-partij in Groningen
Groenendijk en Boomstra bij een eerdere WK-partij in Groningen © Jurgen Majoor/RTV Noord
Stadjer Roel Boomstra en Jan Groenendijk zijn zaterdag na een spectaculair gevecht in hun zevende partij om de wereldtitel dammen op remise uitgekomen.
In de laatste partij in zijn thuisstad Wageningen ging Groenendijk vanuit de opening in de aanval, op een manier die vernoemd is naar oud-wereldkampioen Piet Roozenburg.

Riskante strategie

Boomstra counterde met het zogenoemde Drost-offer, een variant die ooit bekend werd door oud-Nederlands kampioen Frank Drost.
De strategie komt erop neer dat een schijf wordt geofferd in het centrum om vervolgens de aanval te openen op de kwetsbare lange vleugel van de tegenstander. Dit risicovolle systeem wordt tegenwoordig zelden op topniveau gespeeld.

Lang schijf minder

Boomstra bleef lang met een schijf minder spelen en nam alle mogelijke risico's, maar na 41 zetten eindigde de partij toch in remise. Boomstra leidt met 9-5 en 2-0 in overwinningen na zeven wedstrijden.
Er volgen nog vijf partijen. Er moeten minimaal drie partijen worden gewonnen voor de wereldtitel. Zondag is een rustdag, maandag volgt de achtste wedstrijd in de Eerste Kamer in Den Haag.