ProRail start dinsdag met aanleg noodweg

Aankomende dinsdag begint spoorbeheerder ProRail met de aanleg van een noodweg bij de onbewaakte spoorwegovergang in Winsum. De weg moet rond de kerstdagen af zijn.
Dat schrijft de spoorbeheerder
.

Eerst open voor verkeer

De weg wordt gemaakt van beton, dat moet uitharden als het is gestort. Daarom kan gemotoriseerd verkeer waarschijnlijk eind januari 2017 van de weg gebruik maken. ProRail onderzoekt of het mogelijk is om de weg eerder open te stellen voor fietsers.

Dan de onbeveiligde overgang dicht

De noodweg komt parallel aan de oostzijde van het spoor van de Voslaan tot de Meeden. Daar kan het bestemmingsverkeer oversteken. Als de weg klaar is wordt de onbewaakte overweg bij de Voslaan afgesloten.

De gemeente dwingen via de Raad van State

Het is nog niet bekend hoe lang de weg blijft liggen. Daarover zijn ProRail, de gemeente en omwonenden nog in discussie. Voor de gemeente is in elk geval duidelijk dat de noodweg tijdelijk is. Wethouder Bert Westerink zegt: 'Als ProRail een definitieve weg wil aanleggen dan moeten ze ons via de Raad van State dwingen.'

Eis kort geding blijft staan

Hoewel de noodweg er volgens ProRail komt gaat het kort geding over de beruchte spoorwegovergang gewoon door en blijft de eis hetzelfde: per direct een verkeersregelaar en de noodweg moet uiterlijk in februari 2017 klaar zijn.
De zaak is aangespannen door de nabestaanden van Gerjon Kazemier en Harry Torrenga. Beide mannen kwamen ruim twee jaar geleden om het leven bij ongelukken op de onbewaakte spoorwegovergang.

Lees ook:
- 'Noodoplossing maakt spoorovergang Winsum nog gevaarlijker'
- Kort geding overgang Winsum is volgende week
- Slachtoffers en hulpverleners van treinongeval Winsum kunnen naar bijeenkomst